OZADJE:

Vsi vemo, da so podnebne spremembe največji izziv, s katerim se sooča človeštvo. Znanstveniki nas opozarjajo, da nam brez takojšnjega in ambicioznega ukrepanja grozijo katastrofalne posledice, ki bodo prizadele ljudi, okolje in naša gospodarstva.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki za obvladovanje problema podnebnih sprememb nima izdelane strategije. Zato sprejemamo odločitve, ki zanemarjajo potrebo po koreniti spremembi našega vedenja na vseh področjih delovanja in nas oddaljujejo od doseganja ciljev, ki jih bo Slovenija kot razvita država morala doseči, če želimo preprečiti najhujše posledice podnebnih sprememb.

O KAMPANJI:

Big Ask je vseevropska podnebna kampanja organizacije Friends of the Earth Europe (FoE Europe), ki združuje 17 nacionalnih organizacij. Skozi kampanjo Big Ask bodo lahko prebivalci svoje vlade in Evropsko unijo pozivali k ukrepanju proti podnebnim spremembam.

Big Ask (= velika zahteva), ki jo postavljamo v okviru slovenskega dela kampanje je, da Slovenija sprejme zakon o podnebnih spremembah, ki bo določil cilj vsaj 30 % zmanjšanja emisij do leta 2020 ter vsaj 80 % do leta 2050 za Slovenijo in uzakonil vsaj 4 % letna zmanjšanja emisij. Skozi kampanjo želimo prav tako dvigniti raven ozaveščenosti javnosti in predstaviti preproste načine za zmanjšanje našega vpliva na podnebje.

V okviru akcije 15. maja 2008 bodo lahko državljani Slovenije vodjem političnih strank, ki se pripravljajo na prihajajoče jesenske parlamentarne volitve, zastavljali vprašanja o njihovih načrtih za boj proti podnebnim spremembam in jih tako spodbujali k resničnemu ukrepanju za zmanjšanje emisij.

VEČ INFORMACIJ:

[email protected], 01 515 40 80

Vljudno vabljeni!