Naše zdravje je ogroženo. Današnji avti za vse, ki živimo v mestih, predstavljajo nevidno, toda nevarno grožnjo. So glavni vir izpustov dušikovega dioksida (NO2), škodljivega plina, ki povzroča težave z dihali, kot so astma, kronične pljučne bolezni in rak, in zaradi katerega naj bi bili ljudje ranljivejši za pandemije, kot je bolezen Covid‑19. V mestih, kot sta Pariz in Bruselj, je približno dve tretjini emisij NO2 posledica cestnega prometa. Samo v Evropi onesnažen zrak vsako leto skupaj povzroči več kot 400.000 prezgodnjih smrti.

Poleg tega so avtomobili in kombiji skupaj tretji največji vir emisij toplogrednih plinov v EU. Dejansko so emisije vseh avtomobilov in kombijev v EU‑27 višje kot celotne emisije Velike Britanija – to pomeni, da so dizelska in bencinska vozila med najpomembnejšimi dejavniki podnebne krize.

Avtomobilska industrija ljudem še naprej vsiljuje svoja umazana vozila, njihova prodaja pa je vsako leto večja. S skupnimi močmi lahko to težavo rešimo ter zaščitimo naše zdravje in podnebje.

Julija bo Evropska komisija odločila, ali bodo lahko po letu 2030 v prodaji samo še avtomobili in kombiji brez emisij. Politični voditelji imajo zgodovinsko priložnost, da prenehajo zastrupljati okolje in prebivalce ter se odločijo za čista in zdrava mesta.

Pomagaj nam zaščititi naše zdravje in podnebje! Pridruži se nam in pozovi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, da najkasneje od leta 2030 naprej prepove prodajo novih avtomobilov na dizel, bencin in zemeljski plin, vključno z vsemi hibridi.

To je priložnost desetletja, da se učinkovito spopademo z onesnaženim zrakom in podnebnimi spremembami. Čista in trajnostna mesta bomo lahko imeli samo, če prisilimo politike, da sprejmejo prave odločitve za državljane.

 

[av_button label=’Podpiši peticijo!’ link=’manually,http://dc.mk/2330Z2CuIyK2ft’ link_target=’_blank’ size=’large’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-stqrhf’ admin_preview_bg=”]

 

Ključne ugotovitve vseevropske spletne raziskave, v kateri je sodelovalo 10.050 prebivalcev in prebivalk v 15 večjih evropskih mestih v 8 državah, so na voljo TUKAJ.

Več o kampanji, ki smo se ji pridružili v Focusu, pa na posebni spletni strani Clean Cities.

UPDATE 13. julij 2021 : Thousands of Europeans demand an end to fossil fuelled cars and vans by 2030. Will the European Commission listen to them? – Clean Cities (cleancitiescampaign.org)

Odločitev Evropske komisije z dne 14. julij 2021 – prepoved prodaje novih dizelskih in bencinskih avtomobilov po letu 2035: amendment-regulation-co2-emission-standards-cars-vans-with-annexes_en.pdf (europa.eu)