Več kot 300 uglednih znanstvenikov in intelektualcev je podpisalo pismo, ki je bilo poslano Rafaelu Correi, in zahtevalo, da naj opusti idejo o črpanju nafte ter naj ohrani izredno pomemben in bogat ekosistem nacionalnega parka Yasuni.

Podpisniki pisma so proti črpanju nafte na tako ranljivem in za celotno človeštvo pomembnem območju, pobudo Yasuni-ITT pa označujejo za pionirski korak k mednarodnemu boju za post-naftno civilizacijo. V pismu izražajo zaskrbljenost, da bi lahko prišlo do preprečitve možnosti razpisa referenduma o tem vprašanju. Pismo se konča s pozivom za demokratično rešitev in prošnjo za upoštevanje predloga, da naj se ne prične s črpanjem nafte na omenjenem območju ter naj se nadaljuje s pobudo Yasuni-ITT in spoštovanjem pravic avtohtonih prebivalcev območja. O kampanji ”Znanstveniki, zaskrbljeni za Yasuni” se je pisalo tudi v znanstveni reviji Science.

Pismo skupine zaskrbljenih znanstvenikov in intelektualcev ekvadorskemu predsedniku si lahko preberete tukaj (v angleščini).

Focus, društvo za sonaraven razvoj, je vključeno v projekt EJOLT, kjer sodelujemo z mnogimi svetovno priznanimi akademiki in intelektualci, ki so podpisali omenjeno pismo. Tudi sami se priključujemo pozivu k ohranjanju nacionalnega parka Yasuni v Ekvadorju, ki velja za enega najbolj biološko raznovrstnih ekosistemov na svetu.