Razstava Tudi jaz je nastala v okviru istoimenskega projekta, pri katerem sodelujemo 4 nevladne organizacije: Focus, Humanitas, Ekvilib ter Afriški center. Zasnovana je bila v sodelovanju s studiem Poper.
Cilj razstave je predstavitev vplivov vsakdanjih odločitev na globalne probleme, kot so podnebne spremembe ter globalne nepravičnosti. Tematsko je razdeljena na 4 enote v obliki oblačkov: mobilnost, prehrana, energija ter oblačila, pri katerih so predstavljene različne možnosti in alternative.
Je interaktivna in spodbuja raziskovanje, pri čemer obiskovalca skozi proces vodi kviz.

Do sedaj je bila poskusno postavljena na Šuštarskem mostu v Ljubljani konec maja 2009, uradna otvoritev pa se je zgodila v etno klubu Zlati Zob, ravno tako v Ljubljani, 5. junija 2009. Obiskala je tudi festival Rock Otočec.

Tudi jaz odkriva svet okoli nas kot prostor neštetih možnosti in izbir, ki se nam porajajo skozi vsakodnevno življenje. Skozi interaktivne oblačke potujoče razstave nas zapelje skozi možnosti, ki jih imamo, ter posledice naših odločitev. Hkrati nas spodbuja k premisleku našega vpliva ter aktivnem soustvarjanju sedanjosti in prihodnosti — naše in Zemljine, kot skupne domovine človeškega in vsega živega sveta.

Vsak oblaček razkriva eno izmed področij, brez katerega si ne predstavljamo življenja. Na področju mobilnosti odkrivamo razdalje med našimi vsakodnevnimi premiki, posledice netrajnostnega premikanja in možnosti za okolju in ljudem prijazna potovanja. Oblaček, kjer je predstavljena prehrana nam razkrije izgled surove kave in kakava, nas informira o načinih pridelave sadja ter o pravični trgovini, ki spoštuje naravo in ljudi. V omari lahko odkrivamo potovanja naših oblačil ter pogledamo kako lahko oblačilo, ki je skoraj postalo odpadek, postane unikatni modni izdelek. Življenja brez energije si ne moremo predstavljati, obenem pa je ne vidimo kot nekaj fizičnega, zato je energija na razstavi utelešena. Predstavljeni sta alternativi: fosilna goriva kot simbol preteklosti in (še vedno) sedanjosti ter alternative, ki to že nekaj časa več niso, temveč prehajajo v ospredje.

Na koncu potovanja skozi razstavo boste lahko sami sprejeli odločitev o vsakdanjih premikih – v smeri skupne prihodnosti planeta in ljudi. Ali si ne želimo vsi lepega življenja na lepem planetu?

Vabljeni ste vsi, ki vas zanima kako zgledajo naftni sodi, predelani v informacijsko točko o okolju prijazni energiji, kako lahko prometni znak stoji tudi brez ceste, kakšen je kakav v resnici, koliko zares tehta zrezek, kako potujejo naše majice in kaj lahko nastane iz stare obleke.

Prisrčno vabljeni!

Ekipa Tudi Jaz