Člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor na glasovanju v torek, 6. oktobra 2020, niso izglasovali prepovedi hidravličnega lomljenja oziroma t.i. frackinga v Sloveniji. V Focusu smo nad takšnim rezultatom razočarani, še posebej zato, ker je bilo iz razprave na odboru jasno, da prepovedi okoljsko spornega frackinga dejansko nihče ne nasprotuje.

S tem so poslanci zapravili priložnost, da se postavimo ob bok številnim evropskim državam, ki so previdno prepoznale tveganja frackinga in ga bodisi začasno bodisi za vedno prepovedale (Francija, Bolgarija, Irska, Velika Britanija in Nemčija). Metoda frackinga namreč prinaša številna tveganja za okolje in zdravje ljudi. Vse več držav se teh potencialno nevarnih učinkov na okolje in zdravje zaveda, zato takšnemu načinu pridobivanja plina zapirajo vrata. V Sloveniji pa so poslanci s tem glasovanjem dali zeleno luč frackingu v Petišovcih, ki ležijo v biosfernem območju Mure – območju, ki ga je UNESCO leta 2018 prepoznal kot primerno območje za model trajnostnega razvoja.

Obenem so poslanci s svojim glasovanjem omogočili nadaljevanje delovanja mednarodni družbi Ascent Resources, ki je po poročanju medijev s svojimi aktivnostmi v Sloveniji pritiskala na vlado in vladne agencije, da bi do dovoljenj za fracking prišla preko vrste oziroma mimo slovenske okoljske zakonodaje.  Več o nedavno napovedani tožbi in našem odzivu najdete v sporočilu za javnost.

Pred glasovanjem smo v Focusu člane pristojnega odbora DZ pozvali, da predlog zakona podprejo.

Več dejstev o okoljsko sporni metodi frackinga: https://friendsoftheearth.uk/climate-change/fracking-facts

 

Shematski prikaz frackinga: Friends of the Earth UK

Foto naslovnice: DZ/Levica

How does fracking work? - Mia Nacamulli