Poslanke in poslanci v odboru za pravne zadeve (JURI) so 25. aprila glasovali o stališču Evropskega parlamenta o Direktivi o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti podjetij (CSDDD). Čeprav je stališče pomanjkljivo, ko pride do preprečevanja uničevanja podnebja ter dostopa žrtev zlorab do pravnih sredstev, ta tekst predstavlja pomemben korak naprej od predloga Evropske komisije in stališča Evropskega sveta.

Jasna odgovornost podjetij za svoje vplive v vrednostnih verigah je ključna za socialno, gospodarsko in podnebno pravičen prehod. Predolgo smo priča jasnim kršitvam človekovih pravic in okoljskih standardov, za katera podjetja ne odgovarjajo.

Skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, Amnesty International Slovenije, Delavsko svetovalnico, Slogo – Platformo nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, Transparency International Slovenija, Umanotero, Zavodom za pravično trgovino 3MUHE, s pismom pozivamo slovenske evropske poslance in poslanke, da na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta 1. junija glasujejo ZA poročilo JURI.

Slovenskim poslankam in poslancem lahko zdaj tudi vi pošljete poziv za podporo stališču Evropskega parlamenta na glasovanju 1. junija. Kampanja Justice is Everybodys Business je pripravila orodje za avtomatično e-pošto slovenskim poslankam in poslancem.

Pozovite slovenske poslanke in poslance, da potrdijo stališče CSDDD za boljšo odgovornost podjetij! 

 

Celotno pismo, ki smo ga poslali slovenskim poslankam in poslancem, lahko najdete na tej povezavi.

Odziv Focusa na osnutek stališča Evropskega parlamenta o Direktivi o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti podjetij (CSDDD) je dostopen na tej povezavi.

Aktivnost je podprta s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021