Peticijo ‘Slovenija, začni čisto energetsko prihodnost’ (Slovenia: Start A Clean Energy Future) sta spodbudili mednarodna okoljevarstvena mreža CEE Bankwatch [1] in društvo Focus.V petih tednih jo je podpisalo več kot 18.000 ljudi iz številnih držav, ki slovensko vlado pozivajo, da učinkovito in varčno rabo postavi na prvo mesto ter za to sprejme zavezujoče cilje in nameni potrebna sredstva [2]. Slovenija je kot majhna, prožna in razvita država lahko drugim državam dober zgled za prehod na trajnosten energetski model. Sedaj, ko se oblikuje Nacionalni energetski program (NEP), je pravi trenutek, da Slovenija te svoje značilnosti strateško izkoristi.

V peticiji ljudje iz vsega sveta pozivajo slovensko vlado, da v prihodnji energetski politiki države zagotovi ukrepe za varčno in učinkovito rabo energije, prehod na obnovljive vire energije, vzpostavitev pametnih omrežij, ukrepe za trajnostne prometne tokove, zaustavitev projekta TEŠ 6 in izkoreninjenje rabe jedrske energije v Sloveniji. S predajo peticije želita Focus in CEE Bankwatch zagotoviti, da bo poziv za čistejšo energetsko prihodnost Slovenije primerno vključen v javno razpravo o NEP.

Kljub številnim pozivom k prehodu na trajnostno energetiko v Sloveniji osnutek NEP-a kaže, da se teh pozivov ne sliši. Focus in CEE Bankwatch upata, da se bo glas iz tujine slišal bolje ter pomagal opozoriti na pomen preusmeritve energetskega sektorja na trajnostno pot. Kljub temu da to ni lahek korak, ga bomo morali narediti in Slovenija je zanj v boljši poziciji kot številne druge države. Veliko bolj ekonomično je narediti prave odločitve sedaj in ne kasneje, ko bodo nadaljnje investicije v izrabo premoga in jedrske energije že narejene.

Več si lahko preberete tudi v sporočilu za javnost.

Opombe:

[1] Več o organizaciji CEE Bankwatch Network na njihovi spletni strain [www.bankwatch.org].

[2] Več o peticiji si lahko preberete tukaj [http://www.thepetitionsite.com/takeaction/602/180/119/].

DSC00093.JPG DSC00107.JPG DSC00135.JPG 

DSC00147.JPG