Ljubljana, 10. 4. 2018 – Novi avtomobili v EU povzročajo previsoke emisije CO2, ki škodujejo podnebju, kaže nova študija, ki jo je danes objavila organizacija Transport & Environment, katere član je tudi društvo Focus. Dejanske emisije CO2 v novo registriranih avtomobilih v EU so za okoli 40 odstotkov večje kot na papirju. “Visoke emisije CO2 iz novih avtomobilov pomenijo, da morajo države članice EU izvajati dodatne ukrepe, da bodo dosegle svoje podnebne cilje, kar ogroža tudi podnebne cilje Slovenije,” je povedala strokovna sodelavka v društvu Focus, Katjuša Šavc.

Proizvajalci vozil zavirajo prodajo električnih avtomobilov in bolj učinkovito nadgradnjo svojih najbolj prodajanih modelov v Evropi, kaže nova raziskava. Skoraj vsi proizvajalci bodo dosegli cilje EU za zmanjšanje emisij CO2 za leto 2021 s kombinacijo prodaje modelov z bolj učinkovito izrabo goriva in priključnih vozil ter izkoriščanja prožnosti v uredbi. Samo šest od 50 najbolj prodajnih modelov v Evropi je leta 2017 dobilo popolno nadgradnjo, na voljo pa je bilo le nekaj novih priključnih avtomobilov. To je nedvomno prispevalo k pomanjkanju napredka pri zmanjševanju emisij CO2 v lanskem letu.

Do konca letošnjega leta naj bi se v celoti nadgradili le štirje od 50 najbolj prodajanih modelov, leta 2019 14 modelov in 7 modelov za leto 2021. S taktiko čim daljše prodaje starih modelov želijo proizvajalci avtomobilov optimizirati dobiček ter hkrati zavesti odločevalce, da bodo le stežka dosegli cilje za leto 2021 v času, ko se zastavljajo cilji za leto 2025. Ceno bodo na koncu plačali kupci avtomobilov, saj ne bodo imeli na voljo bolj učinkovitih modelov, ter planet, saj se bodo izpusti CO2 vozil še naprej povečevali.

Proizvajalci avtomobilov tožijo, da ne bodo mogli izpolniti svojih ciljev CO2 in zato krivijo padec prodaje dizelskih vozil, medtem ko prodajajo starejše neučinkovite SUV modele, da bi kar najbolj povečali svoj dobiček. Posledično se emisije CO2 povečujejo, njihovi kupci pa imajo višje stroške za gorivo. Toda v resnici bodo skoraj vsi proizvajalci avtomobilov v Evropi dosegle svoje cilje in se izognili globam, ” je povedal Greg Archer, direktor oddelka za čista vozila v organizaciji Transport & Environment.

Strategija proizvajalcev za doseganje ciljev za leto 2021 je povečanje prodaje električnih vozil in priključnih hibridov, kar naj bi do leta 2021 povečalo njihov tržni delež v Evropi na 5-7%, ugotavlja poročilo. Toda analiza kaže, da avtomobilski proizvajalci odlašajo z novimi priključnimi vozili do zadnjega možnega trenutka. Danes obstaja v Evropi na trgu samo 20 modelov električnih baterijskih vozil, do leta 2021 pa se pričakuje, da bo ta številka narasla na kar 100, če bodo podjetja uresničila svoje napovedi.

Promet je v Sloveniji leta 2014 prispeval največji delež izpustov toplogrednih plinov od vseh sektorjev in sicer 32 %, pred energetiko, ki je prispevala 27 %. Slovenija mora zmanjšati emisije toplogrednih plinov v netrgovnih sektorjih, kamor sodi tudi promet, za 15 % do leta 2030. EU trenutno razpravlja o predlogu Evropske komisije o novih ciljih za zmanjšanje emisij CO2 prodanih vozil za 15% in 30% za leti 2025 in 2030, vendar ti cilji niso dovolj ambiciozni, da bi lahko države EU izpolnile zavezujoče podnebne cilje na področju prometa za leto 2030.

»Proizvajalci avtomobilov želijo preprečiti postavitev ambicioznega vmesnega cilja za leto 2025 za zmanjšanje emisij CO2 ter si prizadevajo zgolj za šibek cilj za leto 2030. Politiki jim ne bi smeli nasesti in namesto tega vztrajati pri smelem vmesnem cilju za leto 2025, nova uredba pa mora vključevati tudi kvoto za prodajo električnih vozil ter spremljanje rezultatov testiranj s testi v resničnem svetu. Le tako lahko homologacijski organi preprečijo nadaljnji razkorak med emisijami na papirju in tistimi na cestah,« zaključuje Katjuša Šavc.

Celotna študija je dostopna na povezavi.

Več informacij:
Katjuša Šavc, [email protected]