Večina hrane, ki jo kupujemo v supermarketih, je onesnažena s kršitvami človekovih pravic in uničevanjem okolja. Vendar pa te neokusne sestavine pogosto ostanejo nevidne. Z vsakim grižljajem omogočamo izkoriščanje delavcev, zastrupljanje tal in podtalnice s pesticidi ali prisvajanje zemljišč lokalnih prebivalcev. Vse to se dogaja zato, da lahko velike korporacije in verige supermarketov hrano proizvajajo še hitreje, v še večjem obsegu in če ceneje. Te škodljive poslovne prakse vzdolž naših verig preskrbe s hrano v največji meri prizadenejo ženske in migrantske delavce.

V tednu pred svetovnim dnevom hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, skupaj z našimi mednarodnimi partnerji v številnih evropskih državah organiziramo protestne e-akcije in druge aktivnosti, s katerimi želimo ozaveščati o kršitvah človekovih pravic in uničevanju okolja vzdolž globalnih verig preskrbe s hrano ter poudariti nujnost sprejema ambiciozne stroge zakonodaje EU.

Preverite, katere nevidne sestavine se  skrivajo za katerimi izdelki.

[av_button label=’NEVIDNE SESTAVINE-VIDNI PROTEST’ link=’manually,https://ourfood-ourfuture.eu/foodtest/si/’ link_target=’_blank’ size=’large’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’custom’ custom_bg=’#f73b3b’ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-1ml00ul’ admin_preview_bg=”]

Pridruži se nam v naši akciji za pravičnejši prehranski sistem!

Prostovoljne zaveze niso učinkovite. Kljub zavezi o zmanjšanju suženjskega dela in dela otrok, je le-to še vedno v porastu. Legalne in nelegalne plantaže se širijo na gozdnata območja. Izpusti toplogrednih plinov pa se prištevajo državam proizvajalkam, kljub temu, da proizvode koristimo v EU. Če želimo razsvetljensko zgodovino Evrope upravičiti, moramo standarde varovanja človekovih pravic in okolja razširiti na vsa področja, kjer smo vpleteni. To lahko zagotovi samo zakonodaja.” 
Živa Kavka Gobbo, predsednica, Focus, društvo za sonaraven razvoj

Our Food. Our Future - Nevidne sestavine - vidni protest

Zahtevamo strogo zakonodajo o obvezni dolžni skrbnosti na področju človekovih pravic in okolja, da bodo podjetja prisiljena odgovarjati za svoja dejanja. Zaradi velikega obsega kršitev človekovih pravic in pravic delavcev, uničevanja okolja, pa tudi prilaščanja zemljišč in prisilnega izseljevanja vzdolž njihovih dobavnih verig bi morali agroživilska podjetja uvrstiti med podjetja z visokim tveganjem. Z vsemi sredstvi si moramo prizadevati za zagotovitev plač in prihodkov, ki omogočajo preživetje, pravice do združevanja in kolektivnih pogajanj, celostnih praks na področju zdravja in varnosti, varnega pravnega statusa ter zaščite pred diskriminacijo na podlagi spola – še posebno za migrantske delavce, ženske in male posestnike. Postopek priprave te evropske zakonodaje se je začel aprila 2020. Marca 2021 je Evropski parlament sprejel poročilo, v katerem podpira ambiciozne in stroge standarde na področju dolžne skrbnosti. Zdaj morata komisarja Didier Reynders (pravosodje) in Thierry Breton (notranji trg) pripraviti predlog direktive. Pri tem bo še posebno pomembno mnenje podpredsednice Evropske komisije za vrednote in preglednost Věre Jourove.

Zdaj smo na vrsti mi: Pišite komisarjema Reyndersu in Bretonu ter podpredsednici Jourovi. Povejte jim, da moramo TAKOJ zaščititi človekove pravice in okolje s sprejetjem stroge zakonodaje o potrebni skrbnosti! BREZ ODLAŠANJA!

[av_button label=’POŠLJI E-POZIV TUKAJ’ link=’manually,https://ourfood-ourfuture.eu/foodtest/si/#subscribe-petition’ link_target=’_blank’ size=’large’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’red’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-1340971′ admin_preview_bg=”]

 

Označi in tako opozori na nevidno sestavino

Če si tudi vi želite pravičnejši in bolj trajnostni prehranski sistem in evropsko zakonodajo, ki to ureja, se nam pridružite pri naših aktivnostih.

Na voljo imamo nalepke, s katerimi lahko druge opozorimo na nevidne sestavine v hrani – to lahko storimo v pisarni, skupni kuhinji, v študentskem hladilniku ali kje drugje. Na vsaki nalepki je povezava ter QR koda, ki vodi do več informacij o nevidnih sestavinah. S tem boste druge potrošnike obvestili o nevidnih sestavinah v hrani in zagovarjali družbeno pravičen in trajnostni prehranski sistem. Nalepke lahko v tednu pred 16. oktobrom prejmete v naši pisarni na Trubarjevi 50 v Ljubljani, v trgovini 3Muhe, kavarni Čokl ali pa se nam javite na [email protected], IG ali FB @futrzaJutr, da vam jih pošljemo.

 

Naša hrana. Naša prihodnost.

Focus v projektu Our Food. Our Future sodeluje zato, ker si želimo trajnostnega in pravičnejšega prehranskega sistema za vse. Kakšne so naše zahteve in sporočila vsem vpletenim v globalnih dobavni verigi, si lahko preberete v Manifestu Naša hrana, naša prihodnost. Poslali ga bomo tudi slovenskim odločevalcem, katere smo z odprtim pismom že pozvali k ukrepanju.

[av_button label=’MANIFEST NAŠA HRANA. NAŠA PRIHODNOST’ link=’manually,https://focus.si/wp-content/uploads/2021/10/OFOF-manifest-WEB.pdf’ link_target=’_blank’ size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’red’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-25l0st’ admin_preview_bg=”]

#OurFoodOurFuture #FutrZaJutr

 


Več:

Poziv odločevalcem k ukrepanju: https://focus.si/podjetja-morajo-prevzeti-odgovornost-do-ljudi-in-planeta-drzave-pa-to-zagotoviti/

Dolžna skrbnost na področju okolja in človekovih pravic v Evropi: https://focus.si/dolzna-skrbnost-na-podrocju-okolja-in-clovekovih-pravic-v-evropi/