Dobro znane energijske oznake (A-G) bi morale biti tudi za približno 20 milijonov ogrevalnih naprav, ki se jih letno proda v Evropi, prvič uporabljene leta 2016. Toda proizvajalci električnih naprav za ogrevanje prostorov nasprotujejo neposredni primerjavi s plinskimi in drugimi ogrevalnimi napravami, ki so v večini več kot dvakrat bolj učinkovite od električnih. Ustrezna primerjava bi namreč razkrila, da so električne naprave za ogrevanje prostorov, ki predstavljajo več kot 80 % trga, dokaj neučinkovite v primerjavi z drugimi.

Evropska komisija je popustila pritiskom industrije in na glasovanje ekspertom držav članic, ki bo potekalo 24. septembra, poslala predlog, ki bi omogočil, da se električne naprave za ogrevanje prostorov v celoti izvzamejo iz sheme energijskega označevanja. Države članice lahko na glasovanju pozovejo k ponovnemu premisleku ali pa dajo Komisiji zeleno luč.

V društvu Focus se ne strinjamo s trenutnim predlogom in skupaj z ostalimi člani koalicije Coolproducts pozivamo k poštenemu energijskemu označevanju naprav. Električne naprave za ogrevanje prostorov porabijo v 28 državah članicah EU približno 180 TWh električne energije na leto, kar je preko petine porabe električne energije v gospodinjstvih. Električne ogrevalne naprave so v trgovinah cenejše od drugih, zaradi česar pritegnejo potrošnike, a zaradi visoke rabe energije v času delovanja puščajo pri potrošnikih tudi luknje v denarnicah. S primernim energijskim označevanjem bi lahko potrošnike preusmerili k bolj učinkovitim napravam in izdelkom.