V torek, 21. 11. 2017, ob 17h, vas  vabimo na razpravo o pomenu dneva brez nakupov, v kontekstu družbenega razvoja, potrošništva, sprememb, ki so potrebne za dosego Ciljev trajnostnega razvoja in trajnostne prihodnosti.

Razprava bo potekala v prostorih kreativnega centra Poligon, na Tobačni 5 v Ljubljani.

Pogovarjali se bomo s strokovnjaki iz različnih področij, ki bodo kritično pogledali na dan brez nakupov, kot na praznik upora proti nebrzdanemu potrošništvu ali pa morda kot zgolj en dan, ko si operemo vest.
Kritični pogled na praznovanje tega dneva je po 10 letih obeleževanja v Sloveniji še toliko bolj pomemben v času, ko se tudi v Sloveniji vse bolj pojavlja obeleževanje Črnega petka ter Cyber ponedeljka, popusti so že skozi celo leto, oglasi pa nam govorijo, da bomo z nakupom lepši, boljši in bolj izpolnjeni. Začenja pa se tudi mesec nebrzdanega nakupovanja, veseli December.

S Katerino Vidner Ferkov se bodo pogovarjali:

  • antropolog Dan Podjed,
  • psihologinja Katja Z. Istenič,
  • predstavnik društva za Združene narode Slovenija, Boštjan Jerman,
  • predstavnica društva Focus, Živa Kavka Gobbo,
  • filozof Luka Omladič,
  • vodja pravične trgovine v Sloveniji, Živa Lopatič
  • in Matej Fegus, podjetnik.

Morda se nam pridruži še kdo, zato nam sledite na FB. Vsekakor pa bo razprava vključujoča in odprta za vse prisotne.

Zaradi lažje organizacije prosimo, da se prijavite tukaj.

Dan brez nakupov (letos 24. 11.) je nastal kot opozorilo na prekomerno potrošnjo. Pozivamo, da ta dan porabite za kaj drugega kot nakupovanje in na ta način opozorite na probleme potrošništva. Nekatere organizacije, ki ozaveščajo o prekomerni potrošnji in nudijo alternative, bodo izvajale različne aktivnosti. Lahko se jim pridružite ali sami organizirate akcijo, se udeležite dogodka, ali preprosto povabite prijatelje na čaj namesto nakupovanja. Počnite kar koli prijetnega, le nakupovanju se odrecite! Sledite nam na FB.

Dogodki in ozadje pa so na voljo tukaj in in FB.

Prejšnji dogodki.

 

 

 Dogodek sofinancira Evropska komisija in Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Vsebina dogodka je v izključni odgovornosti organizatorja in ne odraža mnenja EK in MZZ.