Hrastnik, 5. oktober 2022 – Procesi vzpostavitve prve samooskrbne skupnostne sončne elektrarne v Sloveniji uspešno tečejo naprej. V začetku oktobra se je odvila še druga delavnica za bodoče člane in članice energetske skupnosti in energetske zadruge. V Delavskem domu Hrastnik so 5. oktobra skupnostno sončno elektrarno in možnosti vključevanja občanov v skupnostno samooskrbo predstavili župan Marko Funkl, ki je uvodoma nagovoril zbrane, strokovni del pa sta prevzela Tomislav Tkalec iz Focusa in Tomaž Zver iz Sončne zadruge.

Ravno na dan poteka delavnice je predsednik energetske zadruge Božidar Roglič prejel odločbo o prijavi na razpis Ministrstva za infrastrukturo za subvencioniranje sončne elektrarne. Dobra novica je še dodatno dvignila razpoloženje: projekt je prejel sredstva v višini 20 % investicije.

Tkalec je uvodoma predstavil vse korake, ki so bili do sedaj storjeni, in naloge, ki so še potrebne, preden bodo sončni paneli nameščeni na streho. Povedal je, da so na rezultate razpisa čakali dlje od pričakovanega, ampak da so zelo zadovoljni, ker so podporo dobili.

Največ zanimanja je bilo za finančno plat sončne elektrarne. To je še enkrat predstavil Zver, ki je opozoril, da je finančna konstrukcija že malce zastarela: v teh mesecih so se namreč vhodni podatki dvignili, tako da bo prihranek za energetsko skupnost še višji kot so sprva kazali izračuni!

Dodatna pojasnila o finančni konstrukciji: prihranki bodo veliki.

S prisotnimi občani in občankami – vsi so bili za vstop zainteresirani ali so se zanj že odločili – je po predstavitvah stekla živahna razprava. Od vprašanj zavarovanja sončne elektrarne, njene življenjske dobe, odnosom z OŠ Heroja Rajka, do tipa kredita in razmerja med energetsko zadrugo Zeleni Hrastnik in energetsko skupnostjo Sončna šola Hrastnik.

Tomislav Tkalec je pojasnil, da je energetska skupnost prvi projekt energetske zadruge Zeleni Hrastnik. Poudaril je tudi pomembnost demokratičnih mehanizmov za upravljanje zadruge in skupnosti: »Razvijali se bosta tako, kot se boste vsi člani in članice skupaj odločili. Že zdaj je v občini Hrastnik precej interesa, da bi šla energetska zadruga v nove projekte. Obstaja pa tudi možnost, da bi zadruga pridobila dodatna razpisna sredstva, kar bi ji omogočalo hitrejši razvoj, učinkovitejše vodenje in več novih projektov.«

Živahna razprava z udeleženci, ki so pokazali interes za številna vprašanja.

Samooskrbna skupnostna energija ima velike potencialne, saj uporabniki niso več odvisni od tržnih nihanj, cena elektrike pa za člane skupnosti mnogo nižja. Elektrika se proizvaja na okolju prijazen način, s čimer prispevamo k blaženju podnebne krize. Hkrati pa se oblikuje skupnost, ki sama odloča in upravlja z zelo pomembno stvarjo, ki jo vsi potrebujemo za poganjanje naših življenj – energijo.

Vstop v energetsko skupnost je še vedno mogoč. Za dodatne informacije lahko pokličete na 059 071 325 ali pišete na e-naslov [email protected]. Več informacij najdete na spletni strani https://dovoljzavse.si/.

 

 

 

 

 

Focus, društvo za sonaraven razvoj sodeluje pri dogodku v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.