Ljudje so še vedno prepričani, da brez žrtvovanja svojega ugodja ne morejo prispevati k zmanjševanju rabe elektrike in s tem k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Da to ni res, lahko vidimo na primeru rabe t.i. stand-by elektrike oz. elektrike, ki jo porabljajo naprave v stanju pripravljenosti (t.i. stand-by mode).

Tipično slovensko gospodinjstvo po ocenah Inštituta Jožef Štefan – Centra za energetsko učinkovitost porabi povprečno za 40 W elektrike za naprave v stanju pripravljenosti. Na letni ravni tako tipično gospodinjstvo porabi okoli 308 kWh elektrike, ki ne prinese nobene koristi, zanjo pa plačamo približno 30 EUR. To obenem pomeni, da okoli 9 % elektrike v tipičnem gospodinjstvu porabimo zaman.

Zato v Focus društvu za sonaraven razvoj ob podpori Britanskega veleposlaništva v Ljubljani začenjamo ob svetovnem dnevu okolja izvajati ozaveščevalno kampanjo »Bye, bye, stand-by!«, v okviru katere lahko sodelujete v nagradni igri in se naučite zmanjšati rabo elektrike v pripravljenosti.

Letak o rabi elektrike v stanju pripravljenosti