Focus je od leta 2022 član mreže Forest Movement Europe (FME). Mrežo sestavlja več kot 50 nevladnih organizacij, ki delujejo na področju gozda. Namen mreže je izmenjava informacij, razvoj skupnih strategij in širšega evropskega pogleda na vprašanja gozdov. FME tudi podpira nevladne organizacije in organizacije staroselskih prebivalcev t. i. globalnega juga v njihovih prizadevanjih za varstvo gozdov.

Članice se sestajajo enkrat letno, vsakič v drugi državi. Letošnje srečanje gosti Focus, potekalo bo med 10. in 14. junijem na Pokljuki.

O mreži Forest Movement Europe

Začetki FME segajo v letu 1989, ko se je skupina nevladnih organizacij iz več evropskih držav združila v prizadevanjih, da bi japonskim podjetjem preprečila uničevanje deževnih gozdov. Do leta 1992 se je skupina precej razširila po velikosti in vprašanjih, s katerimi se je ukvarjala. Osrednji cilj delovanja so postali tropski deževni gozdovi in podpora skupnostim, ki živijo v njih. Začeli so z izvajanjem evropskih kampanj za tropske deževne gozdove, s čimer se je zmanjšal uvoz tropskega lesa v več evropskih držav. Leta 1992 so se povezale tudi organizacije iz držav, s skupnim ciljem zaščite borealnih gozdov. Skupini sta se združili in preimenovali v Forest Movement Europe. V desetletjih, ki so sledila, je FME spodbudil številne kampanje, pomagal pri izmenjavi informacij o ključnih grožnjah gozdovom in pomagal pri ustanovitvi European Paper Network (EPN). EPN je mreža več kot 150 organizacij civilne družbe s skupnim ciljem preobrazbe industrije celuloze in papirja na način, da bosta proizvodnja in uporaba papirja prispevali k čisti, zdravi, pravični in trajnostni prihodnosti.

Od leta 1995 mrežo koordinira Fern, nevladna okoljska organizacija s sedežem v Bruslju.

Spletna stran Forest Movement Europe.