V Focusu, društvu za sonaraven razvoj smo v okviru projekta Balkan Monitoring Public Finance sodelovali pri pripravi študije Davčna pravičnost v Jugovzhodni Evropi – kako zmanjšati neenakosti?. Izsledke študije smo s predstavniki ostalih sodelujočih civilnodružbenih organizacij z zahodnega Balkana predstavili 20. marca 2019 ob 16.30 v Evropskem parlamentu, kjer nas je gostila slovenska evropska poslanka Tanja Fajon.

Skupaj s partnerji smo analizirali davčne sisteme v sedmih državah: Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Slovenija. Pereči trendi, ki smo jih zaznali v teh državah, so denimo pomanjkanje progresivnosti in povečanje regeresivne obdavčitve, kar prispeva k nepravični davčni obremenjenosti najšibkejšega dela prebivalstva. Analizirane države tudi v veliki meri sodelujejo v t.i. davčni tekmi proti dnu oz. nižanju davkov za podjetja ter ponujanju davčnih ugodnosti podjetjem. Tako so davčni prihodki od podjetij nižji, breme pa se prenese na prebivalstvo. Tudi Slovenija poskuša na ta način pritegniti neposredne tuje investicije, učinki pa so zelo vprašljivi.

Focusova strokovna sodelavka Lidija Živčič, ena izmed avtorjev in urednic študije, povzema, da morajo vlade za večjo davčno pravičnost ustaviti tekmo proti dnu in izmikanje davkom, ki je tesno povezano s slabšanjem javnih storitev. Za zmanjšanje neenakosti med prebivalstvom je potrebno uvesti tudi višje in progresivne davke na dobiček ter podpreti popolno transparentnost pri lastništvu podjetij in transakcijah multinacionalk.

Sporočilo v javnost (v angleščini) z izjavami avtoric študije in komentarjem evroposlanke Tanje Fajon.

Celotna študija Davčna pravičnost v jugovzhodni Evropi – kako zmanjšati neenakosti? je dostopna tukaj.

Več o projektu Balkan Monitoring Public Finance lahko izveste na projektni spletni strani.

 

Sporočilo za javnost je pripravljeno v sklopu projekta »CSOs as equal partners in monitoring public finance« s finančno podporo Evropske unije in Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Vsebina je v domeni organizatorjev in izvajalcev dogodka in v nobenem primeru ne odraža mnenja ali uradnih stališč finančnih podpornikov projektov.