Bruselj/Ljubljana, 27.5.2016 – 19 globalnih blagovnih znamk, logističnih podjetij in okoljevarstvenih organizacij, vključno z Ikeo, Nestléjem, Philipsom, DB Schenkerjem in Deutsche Postom DHL je v pismu predsedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckerju sporočilo, da bi standardi učinkovitosti porabe goriva za težka tovorna vozila podjetjem prihranili milijarde, pocenili prevoz blaga, prispevali k varovanju okolja in povečali energetsko neodvisnost [1]. Zgolj spremljanje emisij CO2 tovornih vozil ni dovolj za spodbuditev evropskega trga za ultra-učinkovite tovornjake so zapisali v pismu, ki poziva k učinkovitosti porabe goriva za nove tovornjake po letu 2020.

Cestni promet trenutno predstavlja eno petino evropskih emisij ogljika, in medtem ko tovornjaki predstavljajo manj kot 5% vseh vozil na cesti, so odgovorni za 25% porabe goriva v cestnem prometu in emisij ogljika. Za dosego podnebnih ciljev EU 2030, kot tudi večjih izzivov kot so cilji pariškega podnebnega dogovora, bodo potrebna večja prizadevanja v cestnem tovornem prometu.

Letni strošek goriva za tovorno vozilo je okoli 35.000 €, del teh stroškov pa se prenese na potrošnike z višjimi cenami izdelkov. [2] Uresničitev 35% stroškovno učinkovitih možnosti za izboljšave v učinkovitosti porabe goriva tovornjakov bi podjetjem letno prihranilo do 10.000 € na tovornjak, pri čemer bi se do leta 2030 vsako leto izpustilo 37 milijonov ton ogljika manj.

S pismom se je Evropsko komisijo pozvalo, naj pripravi predlog za uvedbo standardov v prihodnjih dveh letih.

Več

[1] Pismo so podpisali: Transport & Environment, IKEA, Nestlé, DB Schenker, Philips, Mercadona, Deutsche Post DHL, Kingfisher, Colruyt, the Price of Wales’s Corporate Leaders Group, Smart Freight Centre, TIP Trailer Services, Heathrow Airport, Fundación Ecología y Desarrollo (ECODES), Quercus, 2Celsius, Associação Nacional de Transportadoras Portuguesas (ANTP), Associação Nacional de Transportadores Públicos Rodovários de Mercadorias (ANTRAM), and Fondazione per lo Sviluppo Sostenibile.

[2] Tovorna vozila v povprečju porabijo 34.5l/100km, prevozijo 120,000km/leto, po ceni €0.9/liter.