Med vsemi tremi skupinami televizorjev (LED, LCD in plazma) so se LED televizorji izkazali za »podnebne prvake«. Med LED televizorji pa so energetsko najbolj učinkovite in s tem najbolj okolju prijazne znamke LG, Samsung in Philips, v vse treh kategorijah velikosti.

TV sprejemniki postajajo vedno večji in zaradi tega porabijo vedno več elektrike. To posledično pomeni tudi višje stroške za nas, uporabnike, ki se pogosto niti ne zavedamo, zakaj je naša naprava tako potratna. Razen tega vse višja poraba energije pomeni tudi negativen vpliv na okolje. Razvoj tehnologije nam dandanes omogoča, da želeno udobje (velikost,  funkcije) dosežemo tudi ob manjši rabi energije. V življenjski dobi TV sprejemnika je mogoče s pravilno odločitvijo v času nakupa prihraniti tudi do 600 EUR zaradi varčnosti naprave.

Trg s TV sprejemniki je v zadnjih letih postal bolj energetsko učinkovit zaradi široke rabe LED tehnologije. Zaradi inovacij pa so postali bolj energetsko učinkoviti tudi TV sprejemniki vrste LCD in plazma. „Za nogometne navdušence, ki želijo privarčevati energijo in denar v času svetovnega nogometnega prvenstva, zato v Focus društvu priporočamo nakup LED TV sprejemnikov, ki so bolj učinkoviti od ostalih vrst TV sprejemnikov, v vseh velikostnih razredih,” svetuje Christian Brandt, vodja programa energija v Focus društvu za sonaraven razvoj.

Katero znamko pa med LED TV sprejemniki izbrati? „LG je „energetski zmagovalec” v velikostnem razredu, kjer je diagonala zaslona 66 cm, saj je za 10 % bolj energetsko učinkovit od zasledovalca. Samsung je prvi v srednji velikostni skupini 80 cm, Philips pa v največji skupini, ki ima diagonalo 96 cm. Ta model je kar 40 % učinkovitejši od naslednjega. Še vedno pa velja dejstvo, da je večji ekran tudi večji porabnik električne energije,” pojasnjuje Brandt.

Focus društvo že več let zagovarja varčevanje z energijo pri televizijskih sprejemnikih in ostalih napravah v sklopu evropskega projekta www.coolproducts.eu. Pričakujemo, da bodo rezultati te kampanje kmalu vidni in da se bodo energetske oznake za televizorje pojavile še to poletje.

Slovenija gre naprej (upamo, da tudi z okolju prijaznejšimi odločitvami v času svetovnega nogometnega prvenstva*)! „Zeleni” slovenski navijači si lahko listo energetsko najbolj učinkovitih skupin TV sprejemnikov, v različnih velikostih ogledajo tukaj:/Top 11_TV Finder_20100603.pdf Top 11_TV Finder_20100603.pdf  6.24 MB  03.06.2010 10:49 

* Zanimivost: Če bi Slovenija igrala v finalu in bi vsa gospodinjstva (približno 685.000 jih je) uporabljala energetsko najučinkovitejše televizijske sprejemnike, bi lahko v času svetovnega prvenstva prihranili 45 000 evrov stroškov za elektriko in 22 000 ton CO2 (ekvivalent letnim izpustom CO2, ki jih pridela 2200 povprečnih prebivalcev ali prebivalk Slovenije)! Seveda pa je potrebno upoštevati, da pri izdelavi novega sprejemnika nastajajo izpusti CO2, kar bi zmanjšalo končno bilanco prihrankov. Kar pa bomo, kot vse kaže, v zadnjih dneh pred, pa tudi med svetovnim prvenstvom v nogometu v juniju zamenjali veliko TV sprejemnikov, se splača poiskati najbolj energetsko učinkovite sprejemnike.