Evropska komisija do 16. decembra do polnoči zbira predloge organizacij in prebivalcev EU za revizijo Direktive o kakovosti zunanjega zraka.

Zakaj je pomembno, da sodelujemo v čim večjem številu?

Gre za pomemben korak pri pripravi zakonodaje, ki bo zaščitila naše zdravje in okolje ter je v skladu z Akcijskim načrtom EU »Naproti ničelnemu onesnaževanju zraka, vode in tal«. Če bomo organizacije in posamezni prebivalci zahtevali strožjo zakonodajo, je večja verjetnost, da bo revizija ambicioznejše zastavljena.

Kaj moram storiti?

Odgovore lahko oddate kot organizacija ali kot posamezni državljani. Na spletnih straneh Komisije na tej povezavi najdete gumb “respond to questionnaire”, kjer najdete vprašalnik. Če odgovarjate kot organizacija, se morate registrirati v Registru za preglednost.

Prispevek Focusa

Na javni razpravi smo sodelovali tudi v Focusu, saj je stroga zakonodaja na področju onesnaženosti zraka pomembna za zaščito zdravja prebivalcev in ukrepanje na vseh ravneh (občinska, nacionalna, EU). Naši odgovori so na voljo tukaj. Focus je član mreže Clean Cities Campaign, mreže za merjenje NO2 po metodi ljubiteljske znanosti ter Partnerstva za okolje in zdravje. Komentarji so bili posredovani Komisiji tudi v okviru teh mrež.