Umazana politika sprejema umazane odločitve, izbira umazane vire energije in si nato opere roke nad zdravjem vseh nas. V časih, ko so alternative premogu znane in dostopne, je kurjenje premoga nesprejemljivo. Pri nas pa politika navkljub spornemu in škodljivemu projektu TEŠ 6 še kar nadaljuje s škodljivimi praksami: poteka razprava o nadaljnem obratovanju Termoelektrarne Trbovlje in odpiranju novega rudnika Brnica. Umazanim zgodbam o premogu ni videti konca.

Eko krog, društvo Focus, Greenpeace in Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo so pretekli teden na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovile poziv, naj javnost seznani s posledicami kurjenja premoga na zdravje ljudi in stroški, ki jih kurjenje premoga povzroča gospodarstvu. Poziv so podprli tudi udeleženci in mimoidoči na dogodku, ki so s fotopeticijo zahtevali zaščito svojega zdravja in konec dobe premoga.

Dogodek na Stritarjevi so pripravile organizacije Armada, Eko krog, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Greenpeace v Sloveniji, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, podprle pa so ga tudi organizacije Koalicije Ustavimo TEŠ 6.

Utrinki z dogodka:

BY8A9863.jpg

BY8A9870.jpg

BY8A9861.jpg

BY8A9786.jpg

BY8A9754.jpg

BY8A9744.jpg

BY8A9735.jpg

BY8A9726.jpg