Vloga civilne družbe je zelo pomembna tudi pri izpostavljanju napak mednarodnih finančnih institucij. To je tudi osrednja tema krajšega dokumentarca organizacije CEE Bankwatch Network, v katerem smo v lanskem letu z veseljem sodelovali z našo izkušnjo boja proti gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj – TEŠ6.

Spomnimo: kljub številnim opozorilom civilne družbe sta banki Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) podprli ta škodljivi projekt, ki je iz začetnih 602 milijonov evrov narasel na astronomskih 1,4 milijarde. Kar se je dobrega izcimilo iz tega, je, da sta se banki po tem fiasku praktično umaknili iz sektorja in je tako TEŠ6 zadnji premogovni projekt, ki ga je EIB finančno podprla.

Račun smo pokrili državljani Slovenije in ga bomo tudi v prihodnje. Neodvisna študija, ki je bila v začetku 2021 narejena na pobudo Focusa, ocenjuje, da utegne TEŠ do leta 2030 pridelati (vsaj) 870 milijonov evrov izgube. Da o ceni, ki jo bo plačalo podnebje ne govorimo – samo šesti blok proizvede več kot 3 milijone ton CO2 letno.

Bankwatcheva analiza je sicer pokazala, da od leta 2008 naftna, premogovna in plinska industrija uživajo podporo s strani javnih finančnih institucij v lasti vlad v višini kar 81,5 milijard evrov – v obliki nepovratnih sredstev, posojil in garancij.

Več v spodnjem videu z naslovom Turning the Tide, v katerem Focus zastopa Katjuša Šavc, ali na spletni strani projekta: Turning the Tide – Bankwatch

Avtor naslovne fotografije je Goran Petrašević.

Turning the Tide