V nedeljo so se po petnajstih urah podaljška pogajanj delegati uspeli dogovoriti o svežnju odločitev, ki pomenijo nadaljevanje Kjotskega protokola, začetek pogajanj o novi pravni pogodbi, ki bo vključevala vse države ter dorečene podrobnosti zelenega podnebnega sklada. Žal dogovor ni naslovil ambicije držav v boju proti podnebni katastrofi, ustanovljeni zeleni podnebni sklad pa ostaja prazen.

Rezultati Durbana pomenijo začetek pogajanj o novem sporazumu o omejevanju izpustov toplogrednih plinov za vse države. Nova pravna pogodba naj bi bila končana do leta 2015, v veljavo pa naj bi stopila po letu 2020, kar je za varno prihodnost, ohranjanje ekosistemov in življenja milijonov najbolj ranljivih ljudi po svetu premalo in prepozno.

Pomembno je, da je bil v Durbanu rešen Kjotski protokol. Novo ciljno obdobje bo trajalo vsaj pet let, cilji držav bodo dokončno dorečeni v naslednjem letu, odprta pa ostajajo tudi pravila, ki vplivajo na okoljsko integriteto protokola (prenos t.i. vročega zraka v drugo ciljno obdobje). Zavez v okviru protokola v drugem ciljnem obdobju niso pripravljene sprejeti Japonska, Rusija in Kanada. Kanada je danes tudi uradno potrdila, da želi iz protokola (in s tem od že sprejetih zavez, ki veljajo do leta 2012) izstopiti.

V Focusu pozdravljamo dejstvo, da je bil rešen Kjotski protokol in dosežen mandat za pogajanja o novem pravnem instrumentu do leta 2015. Vendar obenem menimo, da dogovoru manjkajo ukrepi, ki bi povečali zmanjšanje emisij. Dogovor v Durbanu ne bo zmanjšal razkoraka med potrebnim zmanjšanjem emisij za zaustavitev globalnega segrevanja pod 2 stopinji Celzija in trenutno ponujenimi cilji držav.

Zadovoljni smo, da je EU igrala konstruktivno vlogo in sklenila zavezništvo z malimi otoškimi državami in najmanj razvitimi državami. To je pomagalo pogajanja premakniti naprej. Vendar ob tem opozarjamo, da EU sedaj mora dokazati, da ni šlo le za preračunljivo pogajalsko taktiko, temveč za resen namen. V naslednjih mesecih mora  nujno nasloviti svojo lastno neambicioznost in zaostriti cilj zmanjšanja emisij nad 30 % in sprejeti ambiciozno zakonodajo na področju energetske učinkovitosti.

Več o dogajanju na podnebni konferenci v Durbanu v blogu.