Spletna konferenca: Moč in pravičnost v energetskih tranzicijah

Kdaj: 30. junij 2021, ob 10h
Kje: Prek spletnega orodja Zoom (povezavo prejmete po prijavi)

Energetske tranzicije niso zgolj procesi spreminjanja tehničnih komponent, temveč imajo mnogo širšo dimenzijo. Gre za spremembe socio-tehničnih sistemov, kjer imajo, poleg tehničnih vidikov in ekoloških omejitev, ključno vlogo socialne oziroma družbene dimenzije. Te so prepogosto osrednji faktor zaviranja sprememb v sistemih.

Družboslovje in humanistika sta v polju energetskega sektorja oziroma energetskih socio-tehničnih sistemov v veliki meri zapostavljena, zato bomo na konferenci v ospredje postavili prav njuno vlogo, ki je ključna pri razumevanju in udejanjanju energetskih tranzicij.

Zasnove in procesi energetskih tranzicij so v veliki meri odvisni od moči akterjev. Ravno vloga (politične) moči ima ključen pomen zaviralca ali spodbujevalca procesov tranzicije. Dodatno pa pravičnost, ki naj bi bila inherenten del procesa energetske tranzicije, svoje mesto v raziskovalni in strokovni skupnosti šele dobiva. Pravičnost kot koncept je v kontekstu razmerij moči med akterji pogosto izrabljena na način, da ta ustreza ozkim interesom sodelujočih akterjev, medtem ko se na njene dimenzije vključevanja najrazličnejših družbenih skupin na vseh ravneh odločanja pozablja. Na konferenci »Moč in pravičnost v energetskih tranzicijah« bomo izpostavili obe dimenziji in njune ključne značilnosti.

V prvem delu bomo gostili priznanega profesorja energetske politike Benjamina K. Sovacoola z Univerze v Sussexu in predavateljico dr. Marie Claire Brisbois, ki preučuje vprašanja moči in politike v trajnostnih prehodih. V drugem delu konference bo sledil študentski simpozij. Več podrobnosti najdete v programu.

Udeležba je brezplačna. Prijave so obvezne in jih sprejemamo do vključno 29. junija 2021.

 

Dogodek organizira Focus, društvo za sonaraven razvoj v sodelovanju z Inštitutom za ekologijo in Centrom za politično teorijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Konferenco organiziramo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.