Ob letošnjem Svetovnem dnevu pravične trgovine, 9. maja 2020, skupaj z Zavodom za pravično trgovino, 3MUHE  organiziramo že tradicionalni Fair Trade piknik. Tokrat bo nekaj posebnega, saj bo zaradi vsem znanih razmer potekal v razpršeni obliki, na več mini lokacijah.

Namen Svetovnega dneva pravične trgovine je spodbuditi javnost, da izbira blago pravične trgovine in tako postane pravičen in etičen potrošnik. Tema letošnjega dneva je Planet pravična trgovina #PlanetFairTrade, podjetja za novo gospodarstvo. V teh časih se nam zdi še pomembneje, da se pri oblikovanju prihodnosti upošteva vrednote, kot so pravičen svet, pravična tranzicija, pravična trgovina, antipotrošniški duh, solidarnost, zero-waste, upoštevanje planetarnih omejitev ipd.

Piknik bodo soustvarili različni podporniki pravične trgovine, tako predstavniki organizacij, kot posamezniki, ki s svojim delovanjem ali aktivnostmi prispevajo k zavedanju o pomembnosti življenja po načelih pravične trgovine v vsakdanjem življenju. Tokrat se bomo z njimi družili virtualno.  Nekateri od njih bodo poskrbeli tudi, da bodo udeleženci piknika lahko ustvarjalni in se poizkusili v kakšni novi veščini ter pridobili novo znanje. Prenos znanja oz. izmenjava bo namreč tudi letos osnovna sestavina piknika (poleg lokacije, ki je lahko vse od dnevne sobe do bližjega parka, dekice in pravično pridelane hrane in pijače rastlinskega izvora. Ta naj ima certifikat Fair Trade ali je pridelana lokalno in ekološko).

Udeležence vabimo, da se nam pridružijo 9. maja 2020 vsak s svoje lokacije in delijo z nami video ali fotografijo z opisom druženja po načelih pravične trgovine z oznako #FairTradePiknik.

Del pravičnega druženja je tudi izziv za ljubiteljske kuharje in kuharice PraviLNO Pečeno 2020. Vabimo, da se mu pridružite in nam pošljete recepte iz sestavin, ki ustrezajo kriterijem znanega porekla (sestavine iz sistema pravične trgovine oz. pridelane lokalno ekološko). Recepti bodo vključeni v knjižico receptov, ki jo bomo pripravili po koncu tekmovanja, prvi trije pa bodo nagrajeni z bonom za Pravično trgovino 3MUHE. Več v prijavnici.

Brbončice si lahko ogrejete ob prebiranju lanskih receptov.

 

Sledite nam lahko na FB dogodku Razpršeni Fair Trade Piknik , spletni strani Focus društvo za sonaraven razvoj in Pravična trgovina Slovenija , Instagramu in Twitterju.

Aktivnost je del projekta GoEAThical, ki ga sofinancira Evropska Komisija. Vsebina aktivnosti je v izključni odgovornosti organizatorja in ne odraža nujno stališč Evropske komisije.