V četrtek, 7.7., nas je ‘raggae taxi’ dostavil na Sotočje pri Tolminu, kjer je festival Soča Raggae Riversplash potekal že petič. Modrina Soče in prijetni ritmi raggea so nas sprostili, toda ko smo videli s kakšno vnemo zbira Amnesty International fotografije za foto-peticijo za nadzor nad orožjem, smo se tudi mi kmalu lotili dela. Razstava je kljub rahlemu dežju stala kmalu in začela pritegovati pozornost mimoidočih. Naslednje jutro je razstavo prav tako pričakal dež, vendar je kmalu posijalo sonce, ki smo ga vsi navdušeno pozdravili. V ritmu raggea smo zbrali nekaj več kot 300 podpisov peticije, razdelili veliko letakov in se pogosto spuščali v debato o spreminjanju podnebja. Festival smo morali žal zapustiti ravno takrat, ko se je pravo dogajanje začelo: v petek zvečer.
Po kratki noči in dolgem potovanju (sredstev javnega prevoza, ki bi lahko prepeljala razstavo iz Tolmina v Novo mesto ni bilo veliko), smo v soboto zjutraj prispeli na Rock Otočec, kjer nas je pogled na ljudi, ki so se sprehajali okoli festivalskega prizorišča, opozoril, da z Rock Otočca ne bomo odšli tako čisti, kot smo prišli. Pot do lokacije razstave na otočku nam je povzročala kar nekaj preglavic, saj je bil prenos okvirjev, razstave in materialov po blatu vse prej kot zabaven. Kljub temu nam je uspelo in razstava je razmeroma čista kmalu začela opozarjati mlade na nevarnost podnebnih sprememb. Ljudje so bili zelo zainteresirani, pripravljeni na kritične debate in pripravljeni kaj narediti za preprečavanje problema. Več kot 400 ljudi, od tistih, ki so bili celi blatni, do tistih, ki so jih v frizerski delavnici naredili pisane pričeske, je želelo podpisati peticijo in listi s peticijami so se, kljub ne preveč prometni lokaciji razstave, izredno hitro polnili. Zadnji dan Rock Otočca se je blato nekoliko posušilo in prenos razstave nazaj je bil lažji, kljub temu pa smo kar nekaj kilogramov blata prinesli s seboj do Ljubljane.
Razstava sedaj čaka na čiščenje preden nadaljuje svojo pot, imamo okoli 2500 zbranih podpisov, škatle z materiali so bistveno bolj prazne, aktivisti pa smo zelo utrujeni…

Fotoreportaža s Soča Raggae Riversplasha

Fotoreportaža z Rock Otočca