Konec leta 2016 je Focus postal pridruženi član mreže okoljevarstvenih nevladnih organizacij Friends of the Earth International (FoEI), tekom letošnjega leta pa pričakujemo, da bomo po dveh letih postali tudi polnopravni član te velike mreže. To naj bi se zgodilo jeseni v Nigeriji, kjer bo potekalo bienalno generalno srečanje in predvidoma se ga bomo udeležili.

Mreža Friends of the Earth International obstaja že od leta 1971. Ustanovile so jo štiri organizacije iz Francije, Švedske, Anglije in Združenih držav Amerike, danes pa povezuje kar 75 organizacij iz celega sveta, ki imajo skupaj več kot dva milijona članov in podpornikov.

»Our vision is of a peaceful and sustainable world based on societies living in harmony with nature,« je strnjeno bistvo največje mreže okoljevarstvenih nevladnih organizacij, katere velik del je mreža evropskih nevladnih okoljevarstvenih organizacij Friends of the Earth Europe (FoEE). Njihova komunikacijska ekipa nam je nedavno posredovala nov video material o poslanstvu mreže. Pripravili so kratek animirani filmček, v katerem skozi zgodbo pojasnjujejo, kaj počnemo organizacije članice – posamično in skupaj kot mreža, oziroma kakšnih rezultatov si želimo, kako lahko pri tem pomaga vsak posameznik, kako lahko skupaj dosežemo več, itd. Vabljeni k ogledu!

Obenem so FoEE ravno plasirali serijo dokumentarnih filmčkov z naslovom Protect and Resist: stories of laws saving lifes. Ta izpostavlja, kako zelo je pomembna (zakonska) regulacija. Zaradi opaznega trenda deregulacije v zadnjih letih so se odpravili v nekaj evropskih držav in obiskali ljudi, ki se borijo za zaščito narave s pomočjo zakonske regulacije oziroma si prizadevajo zanjo, saj v njej vidijo še edino rešitev.

Nastali so naslednji štirje filmčki:

  1. Mesto brez pesticidov na severu Italije: http://www.protectandresist.video/pesticide-free-town
  2. Boj za čistejši zrak v Amsterdamu: http://www.protectandresist.video/amsterdams-air-pollution
  3. Reševanje poljskega gozda Bialowieza: http://www.protectandresist.video/saving-bialowieza
  4. Globalni problem skozi romunske in belgijske izkušnje – ko zdravilo postane bolezen: http://www.protectandresist.video/antimicrobial-resistance

Njihov zaključek je, da so regulative, pravila in standardi nujni za zaščito ljudi in okolja. Navedeni primeri tudi zelo zgovorno prikazujejo, kaj lahko ljudje dosežemo, ko stopimo skupaj, združimo moči in se oslonimo na pravo.