V okviru projekta Dovolj za vse – skupnostno upravljanje z življenjskimi viri smo Umanotera in Focus pripravili dva videa: Stanovanjska zadruga »Več kot stanovanje« in Biosferno območje Entlebuch.

“Več kot stanovanje” je vzorčni primer trajnostne stanovanjske zadruge v švicarskem mestu Zurich. Združuje 50 stanovanjskih zadrug in je eden največjih in najbolj ambicioznih projektov stanovanjskih zadrug v Evropi. Izvedba projekta – od načrtov do gradnje, obratovanja in upravljanja – je potekala v sodelovanju arhitektov, bodočih stanovalcev, sosedov, lokalnih oblasti, financerjev in širše javnosti. Poleg stanovanj za družine, upokojence in skupinskih stanovanj, kompleks vključuje tudi celostne storitve, kot so hiša za goste, restavracija, vrtec, trgovine in delavnice. Pri zasnovi soseske so posebno pozornost namenili tudi trajnostni rabi prostora. Projekt skozi arhitekturno zasnovo in z razporeditvijo najemnikov promovira družbeno raznolikost.

 

Biosferno območje Entlebuch se nahaja v osrednji Švici in zajema 7 vasi na 394 km2 površine. Od tega je več kot četrtina zavarovanih območij z raznoliko favno in floro. To je zgodba o gospodarskem uspehu regije, kjer zavarovana narava ni razumljena kot ovira, ampak kot razvojna priložnost.


Več o projektu je na voljo tukaj.

Montaža videov: Katarina Šeme