Obsežnejših študij o trenutnem izbruhu novega koronavirusa še ni, vendar pa obstaja nekaj pokazateljev iz manjših raziskav. Zaradi škodljivih učinkov onesnaževal zraka na dihala se imunski sistem težko spopada še z dodatnim vnetjem pljuč, ki ga povzroča virus SARS‑CoV‑2. Zato je večja verjetnost za težji potek bolezni in tveganje za višjo stopnjo smrtnosti. Verjetnost za resen in potencialno tudi smrten potek bolezni povečujejo tudi predhodna obolenja.

V eni izmed pogosto omenjanih študij o virusu SARS‑CoV iz leta 2003  so proučevali pet območij, kjer je bilo med epidemijo SARS‑CoV v letih 2002 in 2003 zabeleženih vsaj 100 okužb z virusom SARS. Rezultati so pokazali, da je bilo pri bolnikih z območij, kjer je bila večja onesnaženost zraka, v obdobju trajanja raziskave za 84 odstotkov večje tveganje smrti.

Pri organizaciji Deutsche Umwelthilfe so zbrali nekatere raziskave in povzeli njihove ključne rezultate. Navedene so tudi ugotovitve študije analogij, ki proučujejo povezave z drugimi virusi in epidemijami (SARS-CoV1, MERS-CoV in drugimi virusi RNK, kot so gripa, ebola in ošpice), pa tudi z bakterijami (zlasti s pnevmokokom), saj so epidemiološke raziskave ter kohortne in panelne študije zelo zamudne, poleg tega pa morajo biti opravljene z določenim časovnim zamikom od preiskovanega pojava.

Seznam povzetkov študij je na voljo tukaj in ni popoln.

Ključne ugotovitve zgoraj zajetih raziskav:

  • Posledice povečane izpostavljenosti delcem PM2,5 so v splošnem višje pojavnosti akutnih okužb spodnjih dihal in pljučnice, pri čemer so še posebej ogroženi starejši ljudje. Kadilci in bivši kadilci so bolj dovzetni za okužbo z virusom SARS-CoV-2/ COVID-19.
  • Povišanje koncentracije delcev PM2,5 za 1µg/m³ poveča stopnjo smrtnosti zaradi bolezni Covid‑19 za 8 %.
  • Večja izpostavljenost dušikovemu dioksidu (NO2) povzroča višjo pojavnost virusne astme pri otrocih.
  • Na splošno so bolj ogroženi ljudje, ki živijo v mestih z višjimi stopnjami onesnaženosti zraka. Med pogoste težave sodijo diabetes zaradi onesnaženosti zraka, bolezni dihal in povišan krvni tlak. Ljudje z že obstoječimi srčnimi ali pljučnimi boleznimi težje prebolijo pljučne bolezni.
  • Mesta v ZDA z večjim obsegom kurjenja premoga (in s tem višjimi stopnjami onesnaženosti) so imela med epidemijo španske gripe bistveno višjo stopnjo umrljivosti.
  • Izpušni delci iz dizelskih motorjev omogočajo pnevmokoknim patogenom, da se naselijo v krvi in v pljučih.
  • Obstajajo dokazi (Jasper idr., 2005), da oksidativni stres zaradi izpušnih delcev iz dizelskih motorjev poveča dovzetnost za virusne okužbe.

Najnovejša raziskava, oktober 2020: Air pollution as co-factor of Covid-19 mortality