Različna gibanja po svetu in pri nas, ki se združujejo pod imenom 15o predstavljajo nov način razmišljanja o debelih mačkah in finančnih piratih med finančnimi magnati. Zakaj ne bi tokrat spremenili našega pogleda na praznike in drugače osmislili naših potrošniških navad? Izkoristimo 20. obletnico dneva brez nakupov in pretresimo počitniške prestole korporativnih kraljev.

Letos se Dan brez nakupov in širše družbeno gibanje Occupy prekrivata. Medtem ko se protesti 99% proti korporativnem pohlepu in kazino kapitalizmu nadaljujejo, izkoristimo priložnost in udarimo imperij, kjer ga najbolj boli – po denarnici.

Če nas bo 99% le dodajalo gorivo stroju, ki nas je v različne krize sploh popeljal, ne moremo nič spremeniti, lahko zgolj nadaljujemo uničevalni pohod na naše denarnice, okolje, človekove pravice in še kaj.
Zato 26. novembra pobegnimo nelagodju največje nakupovalne sezone in upočasnimo nepremišljeno potrošništvo vsaj za 24 ur. Ljudje ne protestirajo na mrazu zato, da bi imeli malce večji popust na najnovejši telefon ali najnovejšo televizijo. Namesto tega spremenimo osnovno paradigmo, ki poganja naš ekološki, socialni in politični propad.

Zgodovinsko je bil dan brez nakupov namenjen postu od hiper potrošništva – odmor od blagajn in čas za refleksijo o naši odvisnosti od nepremišljene potrošnje. Letos se premaknimo še korak dlje, dan brez nakupov izkoristimo za premislek o našem delovanju in naši vlogi v sistemu, ki ga sami kritiziramo.