Želiš so-oblikovati prihodnost s sovrstniki?

Verjetno si že veliko slišal/a o podnebnih spremembah in migracijah. Kaj pa o njunih povezavah s hrano?  Ni vseeno kaj se znajde na naših krožnikih. Hrana, ki jo kupujemo in jemo ima velik vpliv na naše zdravje. A še veliko več – tudi na zdravje okolja in ljudi, ki so hrano pridelali, predelali in omogočili, da pride na naš krožnik. Pridelava, priprava in potrošnja hrane  močno vpliva na to, koliko emisij pusti za sabo (z energijo za pridelavo, prevozom, embalažo…), koliko gozdov je bilo uničenih (za pridobivanje nasadov poljščin ali pa rejo goveda), ali so človekove pravice pridelovalcev spoštovane (kakavova zrna, ki so osnovna sestavina čokolade pogosto obirajo otroci  v suženjskih razmerah). 

Kot vidiš, ni vseeno, kaj jemo in kaj kupujemo, saj s svojim nakupom podpremo tudi odnos po celotni dobavni verigi določenih izdelkov. Prehrana je torej tudi politična odločitev o tem, v kakšnem svetu želimo živeti. 

Zakaj ste mladi tako pomembni in zakaj se v projektu Our Food. Our future osredotočamo na vas?

Ker bi radi slišali vaš glas in mnenje, se z vami poglobili v razumevanje povezanosti naših vsakodnevnih dejanj z globalnimi krizami. Želimo si, da vaš glas slišijo tudi drugi, zato bomo sporočila z vašo pomočjo prenesli na različne ravni družbe, tudi k odločevalcem.  Želimo si, da krojite lastno prihodnost in zaupamo, da imate dobre ideje, ki jih lahko krojimo skupaj. Verjamemo, da lahko zgolj s sodelovanjem dosežemo pozitivne spremembe za danes in jutri!

Pridruži se generaciji mladih aktivistov za etično in okolju prijazno prihodnost

Si star/a med 18 in 35 let in te zanima, kako smo povezani z ljudmi in okoljem po svetu? Te zanima kako je s tem povezan tvoj krožnik ali sendvič? Si želiš deliti sporočila te kampanje tudi med drugimi? Želiš biti navdih nove generacije mladih aktivistov, ki se zavzemajo za podnebno pravičnost, etično prehrano in trajnostno potrošnjo? Potem je ta poziv prava priložnost zate! 

Na kratko nam povej, ZAKAJ se pridružuješ, KAKO bi rad/a prispeval/a in KAJ te najbolj zanima na [email protected] ali [email protected]S kampanjo Our Food. Our Future promoviramo trajnostne rešitve in spremembo vedenja na vsakdanji ravni. Hkrati pa se zavedamo pomena zakonodajnih okvirjev, v katerih delujemo. Zato je pomembno, da skupaj pozivamo odločevalce k spremembam. Potrebujemo namreč zavezujoče okvire, ki bodo postavili pravila za trajnostno prihodnost tudi za tiste, ki jim ni mar. 

Bi šel skupaj z nami raziskovat dejanske razmere v eno od držav pridelovalk?

Skupaj bomo izvajali različne kampanje, v živo in na družbenih omrežjih, podpirali kampanje, ki si jih zamislite mladi, aktivistične akcije, razprave, izmenjave mnenj in vključevanje mladih. Podprli bomo tudi zagovorniške akcije, torej pozive politikom, da ustvarijo pogoje za etično delovanje posameznika in skupnosti. Izvajamo delavnice z in za mlade in ustvarjamo manjše projekte, s partnerji raziskujemo, kakšne so razmere v državah, kjer hrano, ki ne uspeva pri nas (kot so banana, kakav, kava,…) pridelujejo, raziskujemo mnenja mladih in pripravljenost za trajnostne spremembe, posneli bomo reportažo, kamor bomo enega ali eno izmed aktivnih mladih povabili s sabo, izvedli bomo šolo za vplivneže, z vašo pomočjo bomo sestavili etične jedilnike in posneli zanimive recepte, …, in še veliko več. Želimo si realizirati vaše ideje na omenjene vsebine. 

Imaš že dobro idejo za kampanjo?

Vse do poletja imaš čas, da se prijaviš na vseevropski natečaj za najboljšo idejo za kampanjo.

PRIJAVE na: https://ourfood-ourfuture.eu/share-your-idea/

Vključi se v živahne debate in nagradne igre na Instagramu in Facebooku Futr za jutr.

Več informacij najdeš na:

https://focus.si/projekti/ourfoodourfuture/

FB: https://www.facebook.com/FutrZaJutr/

IG: https://www.instagram.com/futrzajutr/

 

 

[Vseevropski natečaj] B(EAT) THE SYSTEM
Za Futr za jutr sem Ajda ...
Juš proti bananam, Operacija cukr