Nevladna organizacija Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands) je skupaj s 17.000 tožniki in tožnicami dosegla zgodovinsko podnebno zmago proti enemu največjih onesnaževalcev – družbi Shell. Razsodba je tako zgodovinska zato, ker je prvič podjetje spoznano za krivo zaradi njegovega prispevka k podnebni krizi in po sodni poti prisiljeno k uskladitvi svojih praks s cilji Pariškega sporazuma. Sodišče je odločilo, da mora Shell do leta 2030 znižati svoje izpuste toplogrednih plinov za 45 % glede na leto 2019!

Izjemno dobra novica za nas, za naše otroke in planet! In to je pomembna zmaga za podnebno pravičnost. Upamo, da bo ta sodba sprožila val podnebnih tožb proti velikim onesnaževalcem in jih prisilila, da prenehajo črpati in kuriti fosilna goriva. Obenem pa je to tudi zmaga za skupnosti globalnega juga, ki se soočajo z uničujočimi posledicami podnebne krize.

V Shellu so sicer že napovedali pritožbo, kar po postopek lahko raztegnilo tudi za leto ali dve, vendar je to vseeno začetek konca onesnaževanja naftne industrije in drugih gigantov, ki morajo sprejeti odgovornost in narediti svoj del v prehodu v nizkoogljično družbo.

Naša Živa Kavka Gobbo je komentirala razplet za Radio Prvi (povzema MMC Rtvslo.si) in Radio Študent. Kot resnejše branje na temo zadnjih premikov na področju naftne industrije pa priporočamo tale članek: Shell-shocked: A Watershed Moment for Climate Litigation against Fossil Fuel Companies.