Prebivalci Slovenije vsako šolsko leto kupimo od deset do trideset zvezkov. Ta številka lahko pomeni kar konkreten strošek, saj nekateri zvezki stanejo tudi več kot tri evre. Glede na rezultate testiranja desetih različnih zvezkov formata A4, ki so ga pri Zvezi potrošnikov Slovenije opravili skupaj z okoljsko organizacijo Focus, med njimi ni večjih razlik. Testirani zvezki so se izkazali kot dovolj kakovostni, da jih pri ZPS lahko priporočajo, ne glede na ceno. Še najmanj prepričajo s svojo okoljsko naravnanostjo, pri čemer se zdi, da prodajalci sledijo razmeroma slabši ozaveščenosti slovenskih kupcev. V ponudbi so namreč pogrešali več zvezkov z zaupanja vrednimi oznakami (predvsem okoljsko marjetico, Ecolabel), manj pa bi jih lahko imelo tudi plastificirane platnice, saj glede na odgovore sodelujočih v spletni anketi, večina zvezek tudi ovije, in sicer se največkrat odločijo za plastični ovitek.

Skoraj 60 odstotkov sodelujočih v anketi zvezke (še vedno) kupuje v knjigarnah oziroma papirnicah, dobra četrtina v običajnih trgovinah, približno desetina pa v spletnih trgovinah. Pohvalno je, da se večina po zvezke odpravi skupaj z otrokom, seveda je to največkrat osnovnošolec. »Videz platnic oziroma slika na njih je najbolj pomembna pri izbiri, naslednje merilo je število listov in njihova debelina, številni pred nakupom preverijo tudi tisk oziroma videz črt. Cena je najbolj pomembna četrtini vprašanih,« izpostavlja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki hkrati poudarja, da le redki pri nakupu zvezka najprej gledajo na okoljske oznake in certifikate. Kar je zagotovo zamujena priložnost, da se tudi otrokom predstavi, kaj lahko sami naredijo za bolj okolju prijazne izbire.

»Starši imajo pri izbiri zvezkov pomembno priložnost, da otroku pojasnijo, da s svojo odločitvijo vpliva tudi na okolje – lahko izbere zvezek, ki ima manjši negativni vpliv na okolje, ali pa takega, ki okoljskega vidika sploh ne upošteva. Ob tem se seznani s pomenom oznak in certifikatov na izdelkih. Tovrstna izbira se nadaljuje tudi pri izbiri materiala za ovijanje zvezkov, kjer lahko šolar pokaže svojo spretnost in ustvarjalnost z ovijanjem zvezkov v star papir, koledarje, blago ali druge materiale, ki so do okolja prijaznejši kot plastični ovitki,« je povedala Nina Tome iz društva Focus.

Kakovostni in vzdržljivi, a pogosto z nepotrebno plastiko

V laboratoriju so zvezke najprej stehtali. Sama gramatura sicer ne pove prav veliko o kakovosti zvezka, bolje pa je, če je čim manjša, saj to pomeni, da je zvezek izdelan iz manj materiala. Večje razlike bi se med zvezki lahko pokazale pri neprosojnosti oziroma opaciteti. Tudi na tem delu testa zvezki težav niso imeli, saj se vsi lahko pohvalijo z  vsaj 91-odstotno neprosojnost, kar je nad 90 odstotkov, pa velja za dobro.

Da so zvezki izdelani iz kakovostnega papirja, je dokazal tudi test radiranja, s katerim so ponazorili 1500 potegov s srednje trdo radirko iz naravnega kavčuka. »Prve poškodbe smo zaznali šele pri skoraj 1200 potegih, šest zvezkov pa je brez poškodb zdržalo vseh 1500 radiranj,« je rezultate predstavil Boštjan Okorn (https://www.zps.si/otrok-topmenu-258/oprema-in-tekstil-topmenu-260/11395-test-solskih-zvezkov). Je pa imelo kar 8 izmed 10 testiranih zvezkov  plastificirane platnice. Razlog je sicer precej pragmatičen: s tem naj bi se povečala njihova trpežnost, a med testom se dva zvezka brez dodatka plastike nista izkazala za prav nič manj trpežna. Na testu pa so bili pozorni  tudi na nepotrebno prehajanje belil, saj so v zvezkih glavni vir kemikalij optična belila. »Zaradi njihove uporabe je papir videti še bolj bel, a hkrati prinaša nekaj tveganja pri uporabi. Na tem delu testa smo na primer preverili, koliko se optična belila prenašajo na roke na primer s slino ali vodo. Zelo resnega tveganja pri njihovi uporabi sicer ni, a ob dnevnem stiku s koktejlom kemikalij je vsak dodatna izpostavljenost odveč,« pojasnjuje Boštjan Okorn. Več o rezultatih testa, ki je prosto dostopen, preverite na povezavi.

ZPS in Focus svetujeta:

  1. Dajte priložnost predvsem zvezkom z okoljskim certifikatom in oznakami.
  2. Predstavite svojim otrokom, kako lahko s trajnostnimi izbirami tudi sami prispevajo k bolj zdravemu planetu. Vsako dejanje šteje.
  3. Zvezke zavijte v odslužene koledarje, plakate, časopise. Naj izražajo kreativnost vaših otrok.