Skoraj dve tretjini prebivalcev večjih evropskih mest podpira prepoved prodaje vozil na bencinski in dizelski pogon v Evropi po letu 2030. To je v 15 evropskih mestih ugotovila raziskava javnega mnenja agencije YouGov, ki jo je naročila organizacija Transport and Environment. Vseevropska opustitev prodaje avtomobilov na fosilna goriva je ena od možnosti za EU zakonodajalce, ko pripravljajo zakonodajo za doseganje podnebne nevtralnosti Evrope do 2050.

Anketa kaže, da kar 63 % prebivalcev mest podpira idejo, da bi po 2030 prodajali le brez-emisijska vozila. Le 29 % nasprotuje postopni opustitvi prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov. Raziskava je bila izvedena v 15 največjih evropskih mestih v osmih državah: London, Birmingham, Madrid, Barcelona, Milano, Rim, Hamburg, Berlin, Pariz, Lyon, Bruselj, Antwerpen, Varšava, Krakov, Budimpešta. Preko spleta so anketirali 10.050 prebivalcev teh mest.

Široka podpora čimprejšnji opustitvi vozil na fosilni pogon verjetno izvira iz izpostavljenosti toksičnim vrednostim onesnaženosti zraka v večini mest. Zanimivo, ta delež je bil še večji v mestih, ki jih je močno prizadela epidemija oz. pri prebivalcih, ki so izgubili bližnje zaradi Covid-19. O povezavi med onesnaženostjo zraka in širjenjem virusa SARS-CoV-2 je bilo narejenih kar nekaj študij, ki smo jih objavili tukaj.

Raziskava YouGov je na voljo tukaj.

Sporočilo za javnosti Transport and Environment je na voljo tukaj.