Projekt Obleka naredi človeka, v katerem tesno sodelujemo z Ekologi brez meja in Pravično trgovino Slovenija, prehaja v zadnjo, a najbolj ključno fazo. Raziskovalnim in komunikacijskim aktivnostim dodajamo še zagovorniško dimenzijo.

Z raziskavo o oblačilih v Sloveniji smo namreč razkrili, da imamo še največ prostora za izboljšave na področju ponovne uporabe, s čimer bi lahko po vzoru drugih evropskih držav količine odpadnih oblačil občutno zmanjšali. Po podatkih naše raziskave predstavlja delež oblačil iz druge roke le 0,62 %. Pomagajte nam ga dvigniti!

Kako do več ponovne uporabe in popravil?

Podprite pobudo za zakonodajne spremembe

Pripravili smo pobudo Vladi RS, katere skupni imenovalec so davčne olajšave za ponovno uporabo različnih izdelkov. Konkretno predlagamo:

  1. uvedbo 0 % stopnje DDV pri prodaji, popravilu in predelavi izdelkov iz druge roke, saj je bil davek plačan pri nakupu novega izdelka;
  2. nižjo stopnjo DDV za storitve popravila in nadgradnjo (upcycling) izdelkov;
  3. nižjo stopnjo DDV za storitve popravila pohištva in druga popravila (bela tehnika, dežniki…);
    uvedbo davčnih olajšav za podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo, popravilom in prodajo izdelkov iz druge roke.

Če se z našimi predlogi strinjate, vas vabimo, da s svojim podpisom pobudo podprete in nam pomagate okrepiti glas za več ponovne uporabe. To lahko v manj kot minuti opravite na projektni spletni strani, kjer je na voljo tudi celotna pobuda.

Udeležite se okrogle mize, kjer bomo naša prizadevanja predstavili

Pobudo in do takrat prejeto podporo bomo predstavili na okrogli mizi, ki bo potekala v četrtek, 16. decembra, med 13. in 15. uro v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Skupaj z vsemi ključnimi deležniki bomo iskali možnosti, da pobudo še izboljšamo in se seznanili s primeri dobrih praks iz tujine. Vabljeni k sooblikovanju naših prizadevanj – prijave za udeležbo na dogodku, o katerem boste več informacij našli tukaj, sprejemamo do 14. decembra prek obrazca na tej povezavi.

Hvala za vašo podporo!