V njej najdete recepte podpornikov pravične trgovine, ki jim ni vseeno, kakšne sestavine pridejo na njihov krožnik in so se ob svetovnem dnevu pravične trgovine odzvali na naš kuharski izziv. Vse uporabljene sestavine so pridelane lokalno in ekološko ali v sistemu pravične trgovine. Knjižico PraviLNo pečeno je tudi letos izdalo društvo Focus v sodelovanju s Pravično trgovino Slovenije.

Komisija zaradi letošnjih okoliščin žal jedi ni ocenjevala v živo, ampak je ocenila le prispele recepte s fotografijami. Danilo Ivanuša – Knedl, ki z inovativnimi pristopi in kuhanjem navdušuje mlade in malo manj mlade za zdravo in pravično hrano in Živa Lopatič, vodja Pravične trgovine Slovenija, sta skupaj s sledilci FB kot najboljše nagradila Čokoladni kipnik z jagodnim prelivom, Kavno lešnikovo torto in Borovničevo pito z limono.


Ste vedeli, da lahko namesto rumenjakov pri peki kot vezivo uporabite citruse?

Ali pa, da je Prekmurska baklava znana po tem, da povzroča smejanje?

Grahov biskvit našel navdih v prvi slovenski kuharici – Kuharske bukve Valentina Vodnika.


Naj bo knjižica PraviLNo pečeno tudi v razmislek o tem, od kod prihaja naša hrana in kakšen je vpliv njene pridelave na okolje in družbo. Tudi s kuhalnico v roki lahko namreč prispevamo k pravičnejšemu svetu, v katerem živimo.

[av_button_big label=’PraviLNo pečeno 2020′ description_pos=’below’ link=’publikacija,8593′ link_target=’_blank’ icon_select=’yes-left-icon’ icon=’ue84e’ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#000000′ color=’custom’ custom_bg=’#99bfe8′ color_hover=’green’ custom_bg_hover=’#444444′ av_uid=’av-361zc5′ admin_preview_bg=”] recepti iz sestavin, pridelanih lokalno in ekološko ali iz sistema pravične trgovine[/av_button_big]

 

Lidija ŽivčičŽiva Kavka Gobbo, Focus, društvo za sonaraven razvoj: »Način prehranjevanja ima velik vpliv na okolje in lahko pozitivno ali negativno vpliva na razmere po celem svetu. Podnebne spremembe, lokalno okolje in človekove pravice morajo biti spoštovane, če si želimo sveta, v katerem lahko dostojno sobivamo vsi. Sezonska, lokalna in ekološka hrana ima pozitivne učinke na lokalno okolje in ekonomijo, a življenja brez kave, čaja, kakava, sladkorja, avokada in še česa si skorajda ne moremo zamisliti. Zato je pomembno, da pokažemo, da je trajnostna kuhinja lahko odlična.«

Več informacij najdete na spletni strani društva Focus, kjer najdete tudi pretekle knjižice in v Pravična trgovina Slovenija , kjer najdete poleg zanimivih informacij o pravični trgovini tudi pravične sestavine za vašo kuhinjo.

#TradeFairLiveFair #GoEAThical 

     

Aktivnost je del projekta #GoEAThical, ki ga sofinancira Evropska unija. Vsebina tega dogodka in sporočila je izključna odgovornost društva Focus in Pravične trgovine Slovenija ter v nobenem pogledu ne odraža stališč Evropske unije.