V sredo, 10. marca, so poslanci Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju potrdili poročilo o skrbnosti in odgovornosti podjetij. Podprli so ga tudi vsi evropski poslanci iz Slovenije. K podpori smo jih pozvali tudi v Focusu in se tudi priključili kampanji #HoldBizAccountable, kj je zbrala 145.173 podpisov podpore k zavezujoči zakonodaji za odgovornost podjetij.

 

Omenjeno poročilo predlaga nova pravila, s katerimi se zagotovi, da podjetja EU v svoji dobavni verigi spoštujejo človekove pravice (vključno s socialnimi in delavskimi pravicami ter pravicami z naslova sindikatov) in okoljska določila (vključno s soodgovornostjo za podnebne spremembe).

Sprejet je bil tudi pomembni 19. amandma, ki predlaga »obvezno določbo«, s katerim bo olajšan dostop do pravnih sredstev za državljane tretjih držav, ki so jim bile kršene pravice s strani podjetij, ki delujejo v EU. Žrtve kršitev človekovih pravic s strani podjetij bi lahko pravico iskale na evropskih sodiščih. Trenutno evropska sodišča v takih primerih uporabljajo pravo države, v kateri je prišlo do kršitve.

Pandemija bolezni Covid-19 je razkrila krhkost globalnih dobavnih verig, hkrati pa so se z njo močno povečala tveganja na področju človekovih pravic, kot sta na primer prisilno in otroško delo. Potrebna skrbnost podjetij bo pomagala zagotavljati, da zasebni sektor ne bo povzročal ali prispeval k prihodnjim krizam ter da bo bolje pripravljen na globalne pretrese.

Široka podpora

K ureditvi ustrezne zakonodaje, ki bo tudi dovolj ambiciona in učinkovita že dlje časa poziva civilna družba:

– več kot milijon državljanov EU in tretjih držav, ki so podpisali peticije tukaj, tukaj in tukaj;

– velikega števila podjetij in poslovnih združenj v EU;

mednarodnih vlagateljev, ki skupaj upravljajo 4,3 bilijone dolarjev premoženja;

– več kot 230 kardinalov in škofov;

organizacij civilne družbe iz držav proizvajalk, ki se že desetletja zavzemajo za zaščitne zakone;

evropskih potrošniških organizacij in mrež.

 

Več o okviru zakonodaje EU o odgovornosti podjetij za spoštovanje človekovih pravic in okolja: TUKAJ

Kako je to področje trenutno (ne)urejeno po Evropi pa si lahko preberete TUKAJ


Naslovna fotografija: ©Samuel Boateng/laif/picturedesk.com