Več kot 400 civilnodružbenih skupin (vključno s Focusom) in strokovnjakov je maja 2023 Beyond growth konferenco v Evropskem parlamentu pospremilo z objavo odprtega pisma s pozivom, da je premik onkraj rasti ključnega pomena za preživetje in razcvet. Odziv Evropske komisije tri mesece kasneje znova kaže na njihovo osredotočenost na (zeleno) rast.

Ključno sporočilo v odprtem pismu podpisanih akademikov in organizacij civilne družbe je bilo, da je geopolitična kriza priložnost za prenehanje družbeno in ekološke škodljive tekme za rast in da se namesto tega odločimo za sprejetje sodelovanja za blaginjo. Pismo s konkretnimi pozivi za Evropsko unijo, njene institucije in države članice smo povzeli v tej objavi:

Avgusta je sledil odziv Evropske komisije, ki kaže, da kljub temu, da je bil dosežen določen napredek, institucije Evropske komisije še vedno rešitev vsega vidijo zgoj in predvsem v (zeleni) rasti. Še naprej oblikujejo rast in konkurenčnost kot želene rezultate okoljske politike, obenem pa napačno predstavljajo rezultate konference Beyond Growth konference.

Avtorji pisma – Kate Raworth, Timothée Parrique, Vincent Liegey  – skupaj skupino nevladnih organizacij so se zato še enkrat odzvali, in sicer s ponovnim pozivom k drznemu vodstvu k spremembi gospodarskega sistema, v katerem bodo v središču blaginja ljudi in planeta. 

“We, the authors of the letter, disagree and urge the European Union and its Member States to take their global responsibility, given its historic environmental impact, and its potential to lead new solutions today. We strongly believe that an EU framework with science-based, binding material footprint reduction targets can be effective in delivering a regenerative EU economy, as called for by scientists, NGOs, several EU Member States (in particular Austria) and the European Parliament.”

Več informacij in besedilo celotnega odziva Komisije ter avtorjev odprtega pisma najdete tukaj: https://friendsoftheearth.eu/news/challenging-the-eu-commissions-post-growth-commitments/

V branje pa priporočamo tudi spodnji tekst EEB, v katerem so se po Beyond Growth konferenci osredotočili na mite, ki spremljajo koncept odrasti.