Namen projekta Mobilizacija za javni potniški promet je bil vzpostavitev platforme na regionalni ravni med ponudniki prevozov, občinami, civilno družbo in odločevalci na državnem nivoju. Okrogle mize smo izvedli v 10 mestnih občinah po Sloveniji (Koper, Slovenj Gradec, Maribor, Nova Gorica, Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Novo mesto, Velenje, Kranj). Namen okroglih miz je bil vzpostaviti prostor za razpravo o lokalnih priložnostih in izzivih rabe JPP. Na ta način so okrogle mize oblikovale deležniški dialog in obenem ustvarile mrežo akterjev, ki se na lokalni in nacionalni ravni ukvarjajo s problematiko JPP. Izvedli smo 5 flash mob-ov za boljši JPP, pripravili razstave »Ples za zadnji vlak« in »JPP je kul«, izdelali filmček ‘Ples za zadnji vlak!’, organizirali razpravo s ponudniki prevozov ter predstavitev rezultatov projekta za odločevalce na Seji odbora za infrastrukturo in prostor. Izdelana je bila zbirka predlogov za odločevalce.

Financirano s strani programa Swiss Mechanism

 

Začetek: januar 2011

Zaključek: julij 2012

Kontakt: [email protected]

 

Partnerji:

FOCUS – Focus, društvo za sonaraven razvoj: http://focus.si/

KAZINA Association: http://www.kazina.si/

Studio 12: http://studio12.si/

 

Več:

Nastalo je gradivo Predlogi in pozivi za odločevalce na področju javnega potniškega prometa v Sloveniji.

Poleg okroglih miz smo v 5 mestnih občinah izvedli še flash mob dogodke z naslovom Ples za zadnji vlak in nastal je filmček s pozivi.

Ples za zadnji vlak 2

GZS, Ljubljana

29. maja 2012 smo izvedli poldnevno delavnico s ponudniki prevozov JPP v Sloveniji, delavnice pa so se udeležili še predstavniki strokovne javnosti in predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in prostor. Iskali smo rešitve in inovativne pristope k izboljšanju ponudbe JPP. Več v poročilu.

MO Ljubljana

V Ljubljani smo iskali ukrepe za izboljšanje JPP v Osrednjeslovenski regiji in predstavili možne načine financiranja JPP iz nadomestil prevoza na/iz delo. Več v poročilu tukaj.

razstava.jpg

MO Nova Gorica

30. marca smo v Novi Gorici na okrogli mizi “Goriška – vzorna trajnostno mobilna regija?” ugotovili, da je zaradi neskladnosti prometnih politik na tem področju naslov okrogle mize upravičeno pod vprašajem. Na zelo produktivni razpravi smo našli glavne probleme in poskušali nakazati nekaj kratkoročnih rešitev na področju urejanja prometa na Goriškem. Več v poročilu.

kolaz_ng.jpg

MO Maribor

Na okrogli mizi z naslovom “Kaj ti bo kultura, če ni busa za v kino?” smo ugotovili, da mora Podravska regija narediti še veliko korakov v smeri trajnostne mobilnosti. Prav tako smo bili razočarani nad udeležbo manjših občin. Več v poročilu.

Maribor.jpg

MO Slovenj Gradec

V Slovenj Gradcu smo preučevali možnosti za boljši JPP in iskali glavne krivce, zakaj je stanje JPP na Koroškem tako slabo. Več v poročilu.

kolaz_1.jpg

MO Koper

V Kopru na okrogli mizi »Kako ljudem v Obalno-kraški regiji približati JPP?« so se zbrali glavni akterji javnega potniškega prometa v regiji in razpravljali o možnostih za njegovo izboljšanje.

Poročilo okrogle mize v Kopru je na voljo tukaj.

koper_fotke.jpg

MO Celje

29. novembra smo v prostorih Mestne občine Celje v Narodnem domu ugotavljali, kako bo izdgledal sistem enotne vozovnice v Savinjski regiji, kako zagotoviti JPP na območjih, kjer je malo potnikov in kako bi se v sistem JPP morale vključevati občine.

Več si preberite v poročilu.

photos.jpg

MO Murska Sobota

V Murski Soboti (28.oktober 2011) je bila večina udeležencev okrogle mize razočaranih nad slabim odzivom lokalnih skupnosti. 80 % prevozov tu je nerentabilnih in žal se še vedno ukinjajo linije avtobusnih prevozov. Po okrogli mizi pa so mladi plesalci plesne šole Zeko na avtobusni postaji vsem odločevalcem pokazali, da si želijo boljšega javnega prevoza.

Več v poročilu.

vse_fotke_MS.jpg

MO Novo mesto

Tretja okrogla miza z naslovom “Izzivi JPP v JV Sloveniji” (21.oktober 2011) je pokazala, da je v tej regiji posebni linijski prevoz (šolski, študentski, delavski avtobusi) kar dobro razvit, žal pa je “klasični” linijski javni prevoz v slabšem stanju kot je bil v prejšnjem stoletju. Po okrogli mizi pa je sledilo presenečenje na avtobusni postaji. Okrog 200 plesalcev Plesnega studia Novo mesto.

Več v poročilu.

jpp_nm.jpg

MO Velenje

Druga, zaradi počitnic nekoliko manj obiskana okrogla miza v Velenju (28.6.2011) je potekala v znamenju brezplačnega Lokalca in izpostavitve glavnih problemov, ki ovirajo JPP: finančna podhranjenost in mentaliteta prebivalcev, ki se bodo težko odrekli osebnemu avtu.

Več lahko preberete v poročilu.

kolaz.jpg

MO Kranj

Prva okrogla miza se je odvila 31. maja v Kranju, kjer so predstavniki prevoznikov (Alpetour), gorenjskih občin, Ministrstva za promet in civilne družbe izpostavili glavne probleme javnega potniškega prometa na Gorenjskem.

Poročilo je dosegljivo tukaj.

Nekaj utrinkov:

Okrogla_miza_Kranj_Swiss_31.5.jpg

+ filmček