re:Boot

Objavljeno: 20. 6. 2024

re:Booting the food system.

Za bolj vključujočo družbo z razvitim občutkom soodgovornosti za trajnostne verige preskrbe s hrano na lokalni in globalni ravni, ki se spopada s svetovnimi neenakostmi in ekološkimi krizami.

Svetovni prehranski sistem se sooča z različnimi izzivi. Je žrtev in hkrati pomembno prispeva k okoljskim in podnebnim krizam ter vpliva na kršenje človekovih pravic v globalnih prehranskih verigah. Ne moremo več podpirati dejstva, da globalizirana proizvodnja hrane in njena poraba škodujeta ljudem in planetu. EU je že naredila pomemben korak z uvedbo strategije “od vil do vilic” ter s sprejemom direktive o trajnostnostnem poslovanju podjetij (CSDDD). Vendar se bodo spremembe brez sodelovanja in podpore tistih, ki bodo od zelenega in pravičnega prehoda lahko imeli največ koristi – mladih državljanov EU – odvijale prepočasi.

Konzorcij 14 okoljskih organizacij, organizacij za človekove pravice in mladinskih organizacij iz 9 držav članic EU izvaja projekt “Rebooting the Food System”. Cilj je preko ozaveščanja in mobilizacije mladih v EU le-te spodbuditi, da bodo sami postali nosilci sprememb. Skupaj lahko postanejo del trajnostnih in vključujočih rešitev za globalno pravičen prehranski sistem. In pri tem jih moramo podpreti in sodelovati.

Cilj: Državljani EU, zlasti mladi in organizacije civilne družbe, poznajo dejstva o globalnih izzivih prehranskega sistema in priložnostih za zelen in pravičen prehod in jih dejavno podpirajo in sooblikujejo, tako preko potrošniških vzorcev, kot tudi preko razumevanja potrebe po okolju prijaznem načinu pridelave hrane, ki ne diskriminira ranljivih skupin.

To bomo dosegli preko inovativne kampanje, krepitve zmogljivosti, izobraževanja in izmenjava znanja, nudenja prostora (fizičnega in virtualnega) za krepitev skupnosti in oblikovanje aktivnosti za podporo prehodu v varen, trajnosten in pravičen prehranski sistem. Krepili bomo sodelovanje med različnimi deležniki v prehranski verigi, povezali aktiviste, proizvajalce in kmete globalnega severa in globalnega juga.

Partnerji projekta: Focus, CIR – Romero initiative (Nemčija), Action Aid Denmark (Danska), Action Aid France (Francija), BUNDjugend: Jugend im Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e.V. (DE), CEEweb for Biodiversity (HU), European Coordination Via Campesina (BE, Asociația Mai bine (RO), MANI TESE ONG ONLUS (IT), Südwind – Verein für Entwicklungspolitik und Globale Gerechtigkeit (AT), Le Mouvement Rural de Jeunesse Chrétienne (FR), International Movement of Catholic Agricultural and Rural Youth – Europe (BE), Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete, Association of Conscious Consumers (HU), We World (IT)

Spletna stran projekta: v izdelavi

Trajanje projekta: april 2024 – januar 2027

Kontakt: [email protected]

Projekt financira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so izključna odgovornost avtorjev in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske komisije.

Novice o projektu

9. Dovolj za vse konferenca: Energetska preobrazba po meri ljudi

Lepo vabljeni na 9. nacionalno konferenco o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom Energetska preobrazba po meri ljudi, na kateri bo 11. oktobra poudarek na energetskih skupnostih. Kako slednje prinašajo koristi ljudem in so hkrati manj obremenjujoče za okolje, bodo prek konkretnih primerov pokazali domači in tuji predavatelji.

11. 7. 2024|

Mednarodna poletna šola politične ekologije 2024 (fotogalerija)

Skupno več kot 120 udeležencev in udeleženk je med 1. in 5. julijem skozi predavanja, delavnice in številne razprave iskalo nove odgovore za boljše razumevanje družbenih in političnih razsežnosti obstoječih okoljskih problemov ter oblikovanje alternativnih načinov njihovega reševanja. Mednarodna poletna šola politične ekologije pa se vrača tudi naslednje poletje!

8. 7. 2024|

Utrujeni, a utrjeni v svojih demokratičnih prepričanjih

V svojem zapisu je eden izmed udeležencev aktivnosti v projektu My Resistance, My Democracy strnil svoje vtise iz Bruslja, kjer so mladi udeleženci in udeleženke obiskali Evropski parlament. Svoje mnenje pa so izrazili tudi v obliki manifesta in konkretnih pričakovanj, ki so jih pripravili v upanju na uresničenje.

3. 7. 2024|

Okrogla miza: vloga žensk v spreminjajočem se energetskem sistemu

Imamo sektor, v katerem so ženske na eni strani premalo zastopane, na drugi strani pa pogosto nosijo večje breme posledic trenutnega energetskega sistema. Vabljeni na mednarodno okroglo mizo 3. julija ob 17.30 v veliki dvorani FDV, na kateri bo v središču vprašanje vloge žensk v pravičnem prehodu in spreminjajočem se energetskem sistemu.

27. 6. 2024|