Stroški ogrevanja, vode in električne energije že tako predstavljajo velik del gospodinjskega proračuna. V časih, ko nas veliko dela ali se šola od doma, pa postanejo še večji zalogaj. Nekateri zaradi vpliva krize COVID-19 preprosto ne zmorejo plačati svojih računov. Zato smo na kup zbrali nasvete za zmanjševanje rabe energije in vode v gospodinjstvu. Pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi lahko namreč že z enostavnimi prijemi znatno zmanjšamo porabo energije. V Focusu bomo obalnim gospodinjstvom z nizkimi dohodki na pomoč priskočili z brezplačnimi obiski energetskih svetovalcev, brezplačnimi napravami za varčevanje in podporo pri prijavi za subvencije takoj, ko bodo ukrepi dopuščali.

Zaradi epidemije smo večino časa doma, zaradi česar porabimo še več energije, kot ponavadi, kar nam ob koncu meseca tudi zviša račune za energijo. V situaciji, ko so se številnim tudi zmanjšali prihodki, je marsikdo v stiski zaradi plačevanja računov. V Focusu smo vlado že pozvali, da v času epidemije in pozimi zagotovi nujno oskrbo z električno energijo, podobno kot so to storile številne države po Evropi.

Z enostavnimi prijemi lahko tudi sami zmanjšamo porabo energijo

Na kup smo zbrali nasvete, ki pripomorejo k varčni in učinkoviti rabi energije in vode, vendar pa tudi prispevajo k izboljšanju počutja in udobja v svojem domu.

Dr. Tomislav Tkalec iz Focusa, društva za sonaraven razvoj: »Priložena zbirka namigov in nasvetov je nastala na osnovi izkušenj ljudi, ki imajo težave s plačevanjem računov za energijo, ter s pomočjo znanja strokovnjakov z različnih področij. Nasveti so praktične narave in zajamejo različna področja rabe energije, enostavne naprave za varčevanje, kot tudi večje naložbe in ukrepe energetske sanacije stavb.«

 

V njih bo vsak lahko našel nekaj uporabnega zase, pa naj gre za že tako varčnega uporabnika, nekoga ki gradi hišo, nekoga, ki potrebuje le pomoč pri spremljanju računov ali pa ne ve, kam se obrniti za nadaljnje korake in pomoč. Tako, kot se projekt EmpowerMed osredotoča na ženske, saj so bolj izpostavljene energetski revščini, smo tudi pri nasvetih upoštevali, da ženske doma potrebujejo višjo temperaturo, da se počutijo enako udobno kot moški in da je pomembno, da imajo moč odločanja pri izbiri elektronskih naprav.

Kaj pa lahko za varčno in učinkovito rabo energije in vode naredimo sami?

TEMPERATURA V STANOVANJU

Vsaka dodatna stopinja temperature za 6 % dvigne porabo energije. Zmanjšajmo ogrevanje za 2-3°C, ko zračimo sobo, kadar nas ni doma ter približno eno uro pred spanjem.

ELEKTRONSKE NAPRAVE

Različne elektronske naprave še naprej porabljajo električno energijo tudi, ko jih ne uporabljamo, če ostanejo priključene v vtičnico. Ena od rešitev je uporaba podaljška z več vtičnicami s stikalom za izklop, ki omogoča enostaven izklop za več naprav naenkrat.

Prenosni računalniki porabijo tudi do 10-krat manj električne energije od namiznih računalnikov. Povprečni namizni računalnik, če je prižgan 10 ur na dan, porabi na letni ravni za 55 EUR električne energije, če je prižgan 24 ur dan 130 EUR na leto, če je prižgan 2 uri na dan pa 11 EUR električne energije na leto.

PRANJE PERILA

Z znižanjem temperature pranja s 60 na 40°C lahko prihranimo tudi do 45 % energije, hkrati z nadaljnjim znižanjem s 40 na 30°C prihranimo še dodatnih 30 – 40 % energije.

IZGUBA VODE

Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu izgubi okrog 220 litrov vode. Puščajoči kotliček za splakovanje WC školjke lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode, kar je približno 30 EUR.

Z brezplačnim energetskim svetovanjem začnemo po koncu epidemije COVID-19

 V društvu Focus bomo po končanih ukrepih za zajezitev Covid-19 virusa najranljivejšim gospodinjstvom v v obalnih občinah  izvajali brezplačno energetsko svetovanje. Gospodinjstva bodo dobila tudi brezplačni paket naprav za varčevanje z energijo in vodo, kot so LED sijalke, varčni nastavki za pipe, varčne ročne prhe, tesnila za okna ipd. Do omenjene brezplačne pomoči so upravičeni posamezniki iz vseh 4 obalnih občin (Koper, Piran, Izola in Ankaran), ki prejemajo socialno pomoč ali varstveni dodatek ali pa imajo prihodke do največ 400 EUR mesečno. Za omenjene aktivnosti, ki jih bomo izvajali v okviru evropskega projekta EmpowerMed, so potrebne prijave:

  • preko pošte (Focus, Trubarjeva 50, Ljubljana),
  • e-pošte ([email protected]) ali
  • telefona (059 071 325).

Obiski in delavnice se bodo pričele izvajati po končanih ukrepih za zajezitev Covid-19 virusa ter bodo potekali skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje širjenja okužbe z virusom.

NASVETI ZA IZBOLJŠANJE POČUTJA V VAŠEM DOMU [zbirka]


Več o naših aktivnostih na področju energetske revščine lahko spremljate na naši spletni strani ali spletni strani projekta EmpowerMed.

Kontakt: dr. Tomislav Tkalec, 01 515 40 80, [email protected]