#GoEAThical: Evropska mladina se zavzema za trajnostne verige preskrbe s hrano, ki spoštujejo pravice delavcev migrantov in zmanjšujejo podnebne spremembe, lakoto in revščino kot ključne gonilne sile migracij.
Naš prehrambeni sistem močno vpliva na podnebne spremembe in vzroke migracij (revščina, lakota itd.). Da bi zagotovili trajnostno spremembo odnosa in vedenja več kot 30 milijonov mladih Evropejcev, bomo najprej začeli z analizo potrošnje hrane ter poudarili globalne povezave med vprašanji in jasno pokazali, da imamo vsi vodilno vlogo pri spodbujanju do pravičnejšega, bolj dostojanstvenega in bolj vključujočega sveta.
Naši cilji
Eden glavnih ciljev projekta Our Food. Our Future – We are hungry for Justice je ozaveščati in mobilizirati mlade Evropejce za sprejetje trajnostnih vzorcev potrošnje in tako prispevati k spodbujanju pravičnejšega, bolj dostojnega in trajnostnega razvoja.
Povečati želimo zavezanost mladih v EU evropskim vrednotam človekovih pravic in solidarnosti, pa tudi spoprijeti se s svetovnimi izzivi migracij, podnebnih sprememb in trajnostnega prehranskega sistema. V skladu s področjema »Ljudje in planet« Evropskega soglasja o razvoju in Agende 2030 bo projekt spodbujal mlade v EU k trajnostnim vzorcem potrošnje ter k aktivnemu podpiranju trajnostnih verig preskrbe s hrano, poštenih trgovinskih odnosov, spoštovanja človekovih pravic in pravic delavcev ter trajnostnega razvoja z izboljšanimi institucionalnimi in korporativnimi politikami na ravni EU in držav članic.
Naše aktivnosti
Do avgusta 2023 bomo sodelovali v vseevropski kampanji za spodbujanje trajnostnih dobavnih verig, ki bodo prispevale k blažitvi podnebnih sprememb in dostojnejši migracijski politiki. S študijami, delavnicami za mlade, natečaji, peticijami, seminarji, predavanji, festivali in številnimi drugimi pobudami ter z uporabo družbenih omrežij, metodologij in strategij, ki so participativne in usmerjene v vpliv, bomo senzibilizirali in mobilizirali mlade Evropejce, da bi zagotovili sistem bolj pravične in trajnostne proizvodnje in porabe hrane.
Mladi, če se nam želite pridružiti v zgoraj omenjenih aktivnostih, nam pošljite e-pošto na [email protected] z imenom in razlogi za svojo motivacijo. Soustvarimo privičnejšo in bolj trajnostno proizvodnjo in porabo hrane skupaj!
Spletna stran projekta: https://ourfood-ourfuture.eu/
Najdete nas tudi na:
Novice o projektu
Javno povabilo k organizaciji Disco juhe – ozaveščanje mladih o etičnem in trajnostnem načinu prehranjevanja
Javni poziv k organizaciji disco juhe: gastronomski, umetniški in glasbeni dogodek, ki združuje mlade, študente, otroke, kuharje in vse podpornike etičnega prehranjevanja.
Mesa Slovenci pojemo preveč, kar negativno vpliva tako na zdravje kot okolje
Živinoreja ima izjemno velik negativen vpliv tudi na okolje. Približno četrtina vseh izpustov toplogrednih plinov na svetu je rezultat sistema preskrbe s hrano. 77 % kmetijskih zemljišč se uporablja za rejo živali ali pridelkov za krmo.
Pismo Ljudmili Novak: poziv k podpori Direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti
Skupaj z Zavodom za pravično trgovino 3MUHE smo evropski poslanki Ljudmili Novak, ki je članica Odbora EP za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), poslali poziv, naj podpre besedilo direktive in izboljšave besedila za večji učinek pri varovanju okolja in človekovih pravic.
Med neposredno demokracijo, agroživilskimi multinacionalkami in skupnostnim ekoturizmom
V tokratnem reportažnem blogu predvsem o pomanjkanju vode in delu posameznikov, ki se neposredno na terenu borijo za ohranitev okolja in zdravih življenjskih pogojev za vse.
Poziv: izdelava namizne igre v okviru OurFood.OurFuture
Iščemo izvajalce, ki bi vodili proces priprave in izdelave sodelovalne namizne igre, ki bo preko zabavne in sodelovalne dinamike tudi poučna. Želimo si sprožiti predvsem razmislek o tem, kako so mladi povezani z brazilskimi pragozdovi, podnebnimi spremembami in kršitvami človekovih pravic, ter kako se lahko angažirajo za pravično prihodnost v okviru enega planeta. Ob tem pa želimo spodbuditi in aktivirati mlade k ukrepanju na različnih področjih podnebnih sprememb.
FUTR ZA JUTR NA TERRA MADRE 2022
Vtise iz obiska festivala Terra madre, festivala trajnostne hrane, je strnila Ajda Mrak @futrzajutr. Etična prehrana, alternativni načini kmetovanja, kreativne oblike in nepoznane surovine ter melce zmede pri organizaciji, so ključne besede obiska.
Začetek: Maj 2020
Zaključek: Avgust 2023
Kontakt: [email protected]
Partnerji projekta: Action Aid France – Peuples Solidaires (FR), Federación Andalucía Acoge (ES), Buy Responsibly Foundation (PL), Christian Initiative Romero e.V. (DE), Focus Association for Sustainable Development (SI), Instituto Marquês de Valle Flôr (PT), Katholische Landjugendbewegung Deutschlands e.V. (DE), Asociația Mai Bine (RO), International Movement of Catholic Agricultural and Rural Youth – Europe (BE), Oxfam Deutschland e.V. (DE), Repórter Brasil (BR), Slow Food Youth Germany (DE), Südwind – Verein für Entwicklungspolitik und Globale Gerechtigkeit (AT), Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete, Association of Conscious Consumers (HU), Women on Farms Project (ZA), We World – GVC Onlus (IT).
Projekt #GoEAThical je sofinanciran s sredstvi Evropske komisije, Raising public awareness of development issues and promoting development education in European Union (DEAR) in s strani Ministrstva RS za Zunanje Zadeve. Stališča, ki so izražena v okviru projekta ne odražajo nujno stališč sofinancerjev in so odgovornost društva Focus in partnerjev projekta.